maandag, 8 augustus 2022

Heeft alcohol invloed op ijzerstapeling in het bloed?

Mijn echtgenoot heeft last van ijzerstapeling in het bloed. In het verleden dronk hij stevig. Hij dronk zowel whiskey als wijn. Nu maximaal een borreltje per dag. Maakt het volgens u verschil welke soort sterke drank hij drinkt met betrekking tot de ijzeropname?
Lidija

Leonard Hofstra, cardioloog

Dag Lidija,

Ijzerstapeling, ook wel hemochromatose genoemd, kan ook een effect hebben op het hart. Naast de lever en de alvlees klier kan zich namelijk ook ijzer gaan stapelen in het hart.

De vraag over alcohol staat in principe los van de eventuele ijzerstapeling in het hart. Wel is het zo dat in het geval van hartfalen je beter geen alcoholhoudende drank kunt nemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de lever; dit orgaan moet de alcohol afbreken. Sowieso is de norm van de Gezondheidsraad over de inname van alcohol al flink aangescherpt, met name omdat de organen die met alcohol direct in aanraking komen een verhogde kans krijgen op het ontstaan van kanker. Binnen deze norm maakt het type alcoholische drank in principe geen verschil.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.