Hoe langer je zit, hoe korter je leeft

Getty Images

WASHINGTON - Mensen die minstens zes uur per dag zittend doorbrengen sterven eerder dan mensen die minder dan drie uur per dag zitten.

Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie van 14 jaar. Ook mensen die veel zitten én weinig bewegen lopen een hoger risico om te sterven. Het effect is volgens de onderzoekers groter voor vrouwen dan voor mannen.

Hoofdonderzoeker Alpa Patel en zijn collega's begonnen in 1992 met hun studie. Ze bestudeerden de gegevens van 53.440 Amerikaanse mannen en 69.776 vrouwen die bij aanvang van de studie tussen de 50 en 74 jaar oud waren.

De vrijwilligers werd gevraagd hoeveel ze het afgelopen jaar op een gemiddelde dag bewogen en hoeveel tijd ze zittend doorbrachten. De onderzoekers hielden er ook rekening mee of de vrijwilligers rookten en hoe zwaar ze wogen en hoe lang ze waren.

Zitten bleek de kans op kanker te vergroten, maar werd vooral gelinkt aan hartaandoeningen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • WebMD