'Hoge kaliuminname vermindert nadelige effecten van zout'

Vooral vrouwen hebben baat bij kalium

Getty Images

Kaliumrijk voedsel kan de nadelige effecten van een te hoge zoutinname verminderen, doordat het zorgt voor een hogere uitscheiding van zout via de nieren. Met name bij vrouwen gaat de bloeddruk omlaag als ze meer kalium binnenkrijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, dat gepubliceerd is in het European Heart Journal.  

Voor de studie gebruikten wetenschappers de gegevens van bijna 25.000 volwassen deelnemers uit de EPIC-Norfolk-studie uit het Verenigd Koninkrijk. Daarbij ging het om 11.267 mannen en 13.696 vrouwen met een gemiddelde leeftijd was 59 jaar voor mannen en 58 jaar voor vrouwen. De deelnemers vulden een vragenlijst in over leefgewoonten, hun bloeddruk werd gemeten en er werd een urinemonster verzameld. In de urine werd natrium en kalium gemeten om de dagelijkse inname te schatten.

Lagere kans op hartaanval

Bij follow-up na 19 jaar bleek dat ruim de helft (55 procent) van de deelnemers in de tussentijd in het ziekenhuis had gelegen vanwege hart- en vaatziekten of hieraan is overleden. Ook ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers met de hoogste kaliuminname een 13 procent lagere kans op een hartaanval had in vergelijking met de deelnemers met de laagste kaliuminname.  

Effect kalium bij vrouwen het grootst

De kaliumconsumptie bleek vooral bij vrouwen belangrijk: als zij meer kaliumrijke producten aten, ging hun bloeddruk omlaag. Maar dat verband werd alleen gevonden bij vrouwen in de groep die het meeste zout at. Elke gram kalium extra per dag leidde bij hen tot een 2,4 mmHg lagere bloeddruk. Bij mannen bleek er geen verband tussen kalium en bloeddruk. Volgens de onderzoekers suggereert dit dat kalium bij mannen op een andere manier het hart beschermt. Er is vervolgonderzoek nodig om dit verder uit te zoeken.

Vers, onbewerkt voedsel heeft prioriteit

De onderzoekers concluderen dat een dieet dat goed is voor het hart, verder gaat dan het beperken van de zoutinname. Meer kalium eten helpt ook. "Voedingsmiddelenbedrijven kunnen helpen door standaard in hun producten op natrium gebaseerd zout te ruilen voor kalium. Belangrijker nog: we moeten allemaal prioriteit geven aan vers, onbewerkt voedsel, omdat dit zoutarm, maar kaliumrijk is", concluderen de wetenschappers.

De aanbevolen hoeveelheid kalium voor volwassenen is 3,5 g/dag. Maar wat kun je dan het beste eten? Hier vind je een overzicht met de hoeveelheid kalium per portie groente en fruit.

Auteur 
Bron 
  • Nieuws voor diëtisten
  • Amsterdam UMC