Ik ben kortademig. Moet ik dat laten checken?

Getty Images

De laatste tijd ben ik kortademig. Ik hijg bijvoorbeeld een beetje als ik de trap oploop. Hartproblemen zitten in mijn familie. Moet ik dit laten checken of komt het gewoon door het ouder worden? Ik ben 48.

Marianne

Leonard Hofstra, cardioloog

Kortademigheidsklachten dienen altijd serieus te worden opgepakt. Dit kan namelijk duiden op bijvoorbeeld vernauwingen in de kransslagaderen of een slecht pompend hart.

Zeker als de familie sterk belast is met hart- en vaatziekten is het sterk aan te bevelen om je hart in elk geval één keer goed te laten nakijken. De eerste stap is altijd om dit met je huisarts te bespreken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.