maandag, 8 augustus 2022

Is rode wijn beter dan witte wijn?

Ik ben een vrouw van 39 en drink regelmatig een glaasje witte wijn. Nu zeggen mijn vriendinnen dat ik aan de rode wijn moet, want dat voorkomt hartfalen. Is dat waar?
Lisa

Leonard Hofstra, cardioloog

Over het algemeen laten wetenschappelijke studies zien dat het wat betreft het gezonde effect van alcohol niet uitmaakt wat je drinkt. Belangrijk is om je aan de norm te houden. Je kunt daarom niet zeggen dat rode wijn beter is dan witte wijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Wel bestaat de bekende 'French paradox'. In Frankrijk wordt redelijk vet gegeten, maar komen hart- en vaatziekten relatief weinig voor.  De lage kans op een hartinfarct in Frankrijk wordt door velen toegeschreven aan de hoge consumptie van rode wijn in dat land. In rode wijn zitten namelijk veel anti-oxidanten en de gezonde stof resveratrol. Belangrijk is vooral te drinken wat je lekker vindt, en daar niet te veel van nemen!

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur geeft de Gezondheidsraad als advies: "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag."

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.