'Marathon beschadigt hart tijdelijk'

Getty Images

Het lopen van een marathon kan de hartspier beschadigen. Vooral hardlopers die niet zo fit zijn of weinig trainen, lopen een verhoogd risico.

Dat schrijven onderzoekers van het Institut universitaire de cardiologie et de pneumologie de Québec in het Canadian Journal of Cardiology. Veranderingen in de hartspier komen veel voor bij ongetrainde hardlopers. Hoewel het effect tijdelijk en omkeerbaar is, waarschuwen de onderzoekers dat hardlopers die niet zo fit zijn zich echt beter voor moeten bereiden op een hardloopevenement.

Onderzoek
De Canadese onderzoekers bestudeerden 20 marathonlopers tussen de 18 en 60 jaar. De lopers waren amateur en hadden geen geschiedenis in hart- en vaatziekten. Vanaf zes tot acht weken voor de marathon, op de dag van de loop en tot 48 uur na afloop werden de deelnemers uitgebreid getest. Hierbij werden verschillende bloedtesten afgenomen en een MRI-scans gemaakt. De lopers bij wie 48 uur na de loop veranderingen in het hart zichtbaar waren, ondergingen na drie maanden nog een MRI-scan.

Resultaat
Bij de helft van de hardlopers veroorzaakte de race een afname in de functie van de linker en rechter hartkamer. Wanneer een groot deel van het hart was aangedaan, vertoonde het ook zwelling en verminderde doorbloeding. "De veranderingen in de hartspier zagen we meer bij lopers die niet zo fit waren en weinig getraind hadden", verteld onderzoeker Eric Larose. "Maar deze veranderingen zijn van voorbijgaande aard."

De onderzoekers denken niet dat de veranderingen een reden zijn tot zorg. Maar een goede voorbereiding voor een (eerste) marathon is echt essentieel.

Bron 
  • Science Daily