maandag, 4 juli 2022

Nagelverkleuringen na heupoperatie en hartklachten

Ik ben een actieve vrouw van 83 jaar en ik ben goed door een heupoperatie gekomen die ik onlangs gehad heb. Sinds een week beginnen echter mijn vingernagels van mijn rechterhand blauw te verkleuren. Ik ben niet duizelig en ik heb geen andere veranderingen opgemerkt. De stoelgang gaat goed. Op internet zegt men dat het een tekort aan zuurstof kan zijn in het bloed. Ik heb wel drie lekkende hartkleppen en enkele TIA's gehad enkele jaren geleden. Ook daar zijn geen restverschijnselen van. Wat adviseert u mij voor mijn nagelverkleuringen?
Wil

Leonard Hofstra, cardioloog:

Dag Wil,

Heel mooi dat je zo goed door de heupoperatie gekomen bent! Wat betreft de blauw verkleurende vingertoppen/nagels zou dit iets onschuldigs kunnen zijn, maar gezien het feit dat je aangeeft een aantal lekkende kleppen te hebben, kan het sowieso geen kwaad dit nog eens met een echo-onderzoek te laten testen. Een echo-onderzoek van het hart is een patiëntvriendelijk onderzoek, waarbij je in vrij korte tijd de klepfuncties, waaronder vernauwing en lekkage, in kaart kunt brengen. Dan kan ook meteen worden gemeten wat de pompfunctie van je hart is. Waarschijnlijk heb je al eens een dergelijk onderzoek gehad, maar wellicht is het goed dit nog eens te herhalen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.