zondag, 9 mei 2021

Oefeningen voor hartpatiënten?

Ik ben een hartpatiënt en heb steeds druk op mijn borst en ik heb artrose in mijn knieen. Ik ben onder behandeling voor mijn hart. Ik wil graag iets meer bewegen maar als ik een stukje gelopen heb, dan krijg ik al pijn mijn benen en ben ik doodmoe. Zijn er toch wat oefeningen die ik kan doen die geen kwaad kunnen voor mijn hart? Ik wil niet achter de garaniums zitten. Ik ben 77 jaar.
Mw. Jansen (77)

Sportcoaches Ard Schenk & Edwin van den Dungen

Beste Mw Jansen,

Het beste wat u kunt doen, is te overleggen met uw cardioloog, aan hem vragen of het goed is iets meer te bewegen. Hij kan inschatten of het zinvol is dan wel geen kwaad kan als u gaat bewegen. Als die vraag beantwoord is, kunnen we beter advies geven. Nu is dat een sprong in het duister.

Bij artrose van de knieën is het raadzaam niet te veel te lopen. Als u al wilt/kan bewegen is de beste optie de fiets. Een home trainer is dan vaak de oplossing. Verder is het aan te bevelen wat spierversterkende oefeningen te doen waarbij u de gewrichten niet te veel belast. In ons boek Je tweede jeugd begint nu staan eventueel een aantal goede oefeningen.

Maar eerst de dokter maar eens vragen; wat wel en wat niet kan. Sterkte!

Met vriendelijke groet Ard Schenk