Pijn op de borst niet altijd hartinfarct

Pijn op de borst kan ook een symptoom zijn van andere aandoeningen

Getty Images

Op basis van pijn op de borst kunnen artsen niet concluderen dat een vrouw een hartaanval heeft. Pijn op de borst kan ook een symptoom zijn van allerlei andere aandoeningen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis in Basel.

Voor het onderzoek werd er gekeken naar ongeveer 800 vrouwen en 1700 mannen die zich met hevige pijn op de borst bij 9 verschillende eerste hulpen meldden.

Is het echt een hartaanval?

Bij de vrouwen onderzochten de wetenschappers of ze op basis van 34 verschillende kenmerken van de pijn konden onderscheiden of de patiënt daadwerkelijk een hartaanval had. Zo keken ze naar de locatie van de pijn, hoe deze voelde en of beweging, ademhalen en andere factoren de pijn verergerden. Er kwamen wel wat verschillen naar voren, maar deze waren te klein om te gebruiken om een diagnose te kunnen stellen.

Slechts 18 procent van deze vrouwen en 22 procent van de mannen bleek een hartinfarct te hebben.

​Niet alleen een hartinfarct geeft pijn op de borst

Ongeveer 9 van de 10 mensen die een hartinfarct doormaken, hebben last van pijn op de borst. Een groot aantal andere medische problemen kan echter ook pijn op de borst veroorzaken. Vrouwen die een hartinfarct krijgen, ervaren vaak ook andere symptomen, zoals ademnood, misselijkheid, overgeven en pijn in de ruk, nek of kaak.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Bron 
  • WebMD