Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

Zo herken je een hartaanval

De meest voorkomende symptomen

Hoe sneller een hartaanval behandeld wordt, hoe groter de overlevingskans. Je hebt er dus alle belang bij om een hartaanval zo snel mogelijk te herkennen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen.

1. Pijn in de borststreek

Pijn of ongemak in de borststreek is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval. De pijn kan mild zijn, waardoor mensen niet onmiddellijk aan iets ernstigs als een hartaanval denken. Ze gaan er vaak van uit dat de pijn wel zal weggaan.

2. Ongemak in het bovenlichaam

Ongemakken of pijn in het bovenlichaam - niet alleen in de borststreek - kunnen wijzen op een hartaanval. Wees aandachtig voor elk vreemd of ongewoon symptoom van je heup naar boven toe. Dit kan gaan om een drukkend, zwaar, pijnlijk of ongemakkelijk gevoel in de borst, rug, nek, schouders, armen, polsen, ellebogen, tussen de schouderbladen, in de kaak, keel of zelfs in het tandvlees of de oorlellen.

Natuurlijk moet je niet bij elk pijntje in deze streek aan een hartaanval gaan denken. Zitten hartproblemen of risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol, in de familie? Besteed dan speciale aandacht aan deze symptomen. Als de pijn bijzonder intens is, als er geen specifieke aanleiding voor is, als het erger wordt tijdens het sporten of als de pijn maar niet wil overgaan, kun je beter een arts inschakelen.

3. Maag- en darmproblemen

Ook maag- en darmproblemen kunnen een indicatie zijn van hartproblemen. Als de pijn anders aanvoelt dan 'gewone' maag- en darmproblemen kan extra aandacht nodig zijn. Doe dit zeker als je al kampt met risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of vaatproblemen.

4. Griepachtige verschijnselen

Het gebeurt wel vaker dat mensen last lijken te hebben van een hele zware griep, terwijl ze eigenlijk hartproblemen hebben. Extreme vermoeidheid en uitputting die dagenlang aanhoudt, maag- en darmproblemen en een algemeen ziek gevoel kunnen symptomen zijn van een hartaanval. Deze symptomen zijn makkelijk te verwarren met een griep. Wees dus op je hoede als je vindt dat de symptomen abnormaal erg zijn.

5. Kortademigheid

Kortademigheid is ook een belangrijk symptoom van een hartaanval. Wees er alert op. Je hoeft niet noodzakelijk pijn in je borststreek te hebben om bij kortademigheid van een hartaanval te spreken.

Reactie toevoegen

50 Comments

Door Xandra (niet gecontroleerd) op wo, 05/10/2017 - 12:18

Vanmorgen kreeg ik opeens kramp in mijn rechteronderkaak en lichte kramp in mijn hals aan de rechterkant ook kramp in het midden bovenin bij mijn maag/borstbeen. Ook had ik lichte oorsuizing. Dit alles hield ongeveer 10 minuten aan en trok weer weg. Een tijdje geleden had ik hetzelfde.

Door Ingrid bloks (niet gecontroleerd) op zo, 05/07/2017 - 10:54

Ik heb nu in 3 maanden tijd 3 keer pijn rond mijn borst gehad . Het is alsof er een strakken band rond mijn borst heeft gezeten . Alles verkramt van voor naar achter. Als na een tijdje de pijn weer zakt na ongeveer 6 a 7 uur lijlt het wel of ik een maraton heb gerent zo uitgeput ben ik dan . Wat kan dat zijn ?

Door Lorke maiden (niet gecontroleerd) op di, 04/25/2017 - 19:41

Ik heb dat ook 2 keer gehad, lichte hart aanval,zelfde symptomen zoals u,, de dokter zij dat ik te gezond leef, je gaat dat om de 10 jaar krijgen, zij hij, en inderdaad ik zit nu met 5 overbruggen aan mijn hart, ik ben 49 jaar, groetjes en succes

Door Tiny Beckers (niet gecontroleerd) op di, 04/18/2017 - 08:01

Als je symptomen hebt zoals hierboven beschreven van Nek of schouders of griepachtige verschijnselen en je belt je huisarts,j
Dan gebeurd het volgende , De assistente zegd en denkt aan spier of gewrichtsklachten of daadwerkelijk gewoon een griepje,
Ben je allertijden op een hartaanval dan worden deze klachten als hierboven beschreven en afgedaan als dat deze daar niet bij zouden passen?
Nee dus! ..Je allert zijn zijn wordt weggewuifd door de huisartsen
Laat de huisartsen maar eens meen leren over deze symptomen.
Volgens mij hoort elke huisarts op de hoogte te zijn van bovenstaande .
Je bent eerder dood als je denkt als je de diagnose aan de artsen overlaat.

Door Willem (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 18:56

Ik ben het helemaal met u eens dat weg wuiven van de huisartsen moet onder de aandacht komen van de hart stichting.

Door Joshua (niet gecontroleerd) op ma, 01/30/2017 - 23:55

Hallo ik had net een stekende pijn met korte tussenpozen in mijn linkerarm. Heeft dit iets temaken met een hartaanval. Leeftijd is 13 bijna 14

Door Sam (niet gecontroleerd) op vr, 01/27/2017 - 21:21

Goedenavond

Ik heb al sins 20.00 een stekende pijn op mijn borstkast het komt en gaat ook bij het liggen mijn moeder zegt huisartspost Bellem maar ik zelf twijfel

Door Jan (niet gecontroleerd) op zo, 01/22/2017 - 15:08

Hallo, ik heb al een tijdje last van mijn rechterborst en tussen de schouderbladen de pijn houdt niet altijd aan maar komt dagelijks voor! Nou zat ik vrijdag bij een vriend van mij een kreeg ineens hevige pijn in mijn borst vervolgens kreeg ik het warm en werd mijn zicht verminderd en wordt het moelijk om bij bewustzijn te blijfen toen zou ik uit zijn kamer lopen om frisse lucht te nemen maar kwam niet verder dan de trapleuning vanaf toen ben ik neergevallen en werdt zwart voor mijn ogen waneer ik op de grond terecht kwam hoorde ik zelf de klap en kon niks zien alleen wit toen zag ik mijn vriend in de deur opening staan en zag hem in het zwart en hij roept mijn naam een aantal keer en toen schrok ik een soort van wakker toen hat ik weer normaal zicht en toen ik eenmaal weer wakker was ofzo wat het ook maar was had ik erge steken bij men hart ! Wie weet wat dit is geweest ?

Door Linda (niet gecontroleerd) op za, 01/14/2017 - 21:25

Toch verwijzing naar het zieken huis vragen en als het nu nog steeds pijn doet eerste hulp zijn toch tekenen van een aankomend hartinfarct

Door anoniempje (niet gecontroleerd) op di, 01/10/2017 - 17:30

hallo
ik heb al eerder last gehad bij me linker schouderblad heel heftige pijn kan me arme niet omhoog doen ofja de linkerkant doet enorm pijn inademen ook elke beweging wel lrijg steets tintelingennonderarm en hand linkerkant allemaal dit is de 2 de keer
ik weet niet wat het is heb geen rare beweging gemaakt het kwam langzaam licht aanvoelent en eind van de dag erger de andere dag ochtend kon ik die kant amper beweg van de pijn die komt en gaat heel erg wat kan dit zijn
mvg