donderdag, 17 juni 2021

'Spinning geeft symptomen hartaanval'

BAARN - Tijdens een spinningsessie kan dezelfde biochemische reactie in het lichaam optreden als bij een hartaanval. Dat concluderen onderzoekers van de University of Gothenburg in Zweden.

De reactie is natuurlijk en onschuldig. Volgens de wetenschappers is het verband vooral iets dat mensen moeten bedenken, als zij hulp zoeken voor pijn op de borst. Ook personeel op de eerste hulp moet zich er bewust van zijn dat de signalen die duiden op een hartaanval, ook het gevolg kunnen zijn van lichamelijke inspanning.

Hartmarkers
Tijdens een hartaanval neemt de vorming van bepaalde hartmakers toe. Deze hartmarkers kunnen worden gemeten met behulp van een bloedtest. Zo'n meting is van belang bij een snelle diagnose en start van de behandeling. In sommige situaties, die niets met hartziekten te maken hebben, stijgen de levels van de hartmarkers ook. Bijvoorbeeld bij langdurige uitputting zoals tijdens een marathon of triatlon.

Spinning
De onderzoekers van de Sahlgrenska Academy van de University of Gothenburg hebben nu bekeken of kortere en minder intensieve vormen van beweging hetzelfde effect hebben op de hartmarkers. Ze bestudeerden tien gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De proefpersonen namen deel aan een uur durende spinningsessie. De markers werden zowel direct na, als 24 uur na de inspanning gemeten.

Bij de deelnemers was direct na het spinnen de hoeveelheid van de hartmarker troponine verdubbeld. Bij twee van de die tien deelnemers was de stijging zo sterk, dat het de drempel voor een hartaanval voorbij ging. "24 uur na de inspanning waren de troponine niveaus weer terug naar normaal", vertelt onderzoeker Smita Duttaroy. "Dat is een belangrijk verschil met hartpatiënten: bij hen blijven de niveaus van de hartmarkers nog enkele dagen verhoogd."

Trefwoorden:
Bron(nen):