zondag, 9 mei 2021

Te veel zout in alledaagse producten

DEN HAAG - Ondanks de vele beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zit er nog steeds onnodig veel zout in tal van alledaagse producten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Voor het zoutonderzoek onderzocht de bond dezelfde producten als bij een eerdere test in 2007. Het enige product met minder zout is brood. Deze grote vooruitgang is zeer waarschijnlijk het gevolg van de op verzoek van de bakkers zelf aangepaste Warenwet.

De Consumentenbond concludeert op basis van het onderzoek dat consumenten nog steeds dagelijks een overdosis zout binnen krijgen. Nederlanders eten per dag ongemerkt gemiddeld 9 gram zout, veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid (1 gram) en ook ruim boven het overheidsadvies van maximaal 6 gram.

Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. Zout is op die manier de oorzaak van enkele duizenden vermijdbare sterfgevallen per jaar.

Onduidelijkheid over zout
De bond deed ook onderzoek onder consumenten. Daaruit blijkt dat er veel onduidelijkheid is over de effecten van zout. Zo denkt 30 procent dat zout goed voor je is en 70 procent weet niet wat de geadviseerde maximum hoeveelheid zout per dag is.

Driekwart van de consumenten wil duidelijke informatie op het etiket en een meerderheid is voor het etiketteren van zout in plaats van natrium.

Trefwoorden:
Bron(nen):