maandag, 15 augustus 2022

Veroorzaakt suiker plaques in kransslagader?

Onlangs beweerde een vriend van mij dat niet cholesterol maar suiker de initiële oorzaak is van het ontstaan van plaques in de kransslagader. Suiker zou de vaatwand beschadigen waardoor de vernauwingen ontstaan. Hij komt uit het alternatieve circuit. Ik ben tandarts. Dat suiker niet goed is voor ons lichaam is duidelijk, maar dit directe verband ken ik niet. Heeft u hier een idee over?
Jim

Leonard Hofstra, cardioloog

Het is inderdaad zo dat er steeds meer vraagtekens worden gezet bij de grote hoeveelheid suikers die in onze westerse samenleving wordt genuttigd.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een overmaat aan suikers wordt omgezet in triglyceriden. Deze triglyceriden zijn vetdeeltjes die het lichaam makkelijk kan opslaan. Suikers worden zo omgezet in vet. Een verhoogd triglyceridegehalte geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Het is overigens niet zo dat het effect van suikers op het triglyceridegehalte het cholesterol vrijpleit. Integendeel, het LDL-cholesterol, ook wel het slechte cholesterol genoemd, blijft één van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van atherosclerose en hart- en vaatziekten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.