donderdag, 7 juli 2022

Vrouwen overlijden vaker na een hartaanval

Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben in het daaropvolgende jaar meer kans om aan de gevolgen ervan te overlijden dan mannen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Deze conclusie blijkt uit Zweeds onderzoek, maar waarschijnlijk is dit niet alleen in Zweden zo, maar ook in vergelijkbare westerse landen. Volgens de onderzoekers kregen Zweedse vrouwen na een hartaanval minder vaak cholesterolverlagers of bloedstollingsremmers voorgeschreven dan mannen. Ook kregen ze minder vaak ingrepen als een bypassoperatie of stent.

Hierdoor is de kans dat vrouwen in het jaar na hun hartaanval een drie keer zo grote kans hebben om te overlijden dan mannen. Bij vrouwen die wel de vervolgbehandelingen kregen, vonden de onderzoekers zo'n verschil in sterfte niet.

Hoofdonderzoeker Chris Gale van de universiteit van Leeds in de Volkskrant: "Waarschijnlijk is sprake van subtiel seksisme bij het beoordelen van patiënten. Als we denken aan een hartpatiënt, denken we in eerste instantie aan een middelbare man die rookt en kampt met overgewicht en diabetes. Gevolg is onder meer dat vrouwen met een hartaanval vaak anders worden onderzocht en aanvankelijk vaak zelfs de verkeerde diagnose krijgen."

Deskundigen pleiten er dan ook voor dat ook vrouwen de aanbevolen behandelingen krijgen.