Wanneer mag seks na een hartoperatie?

Getty Images

Mijn vrouw en ik hebben altijd een bevredigend seksleven gehad. Tot ik last van mijn hart kreeg en geopereerd ben. Nu durf ik niet zo goed meer. Hoe lang na mijn hartoperatie, waarbij het borstbeen open is geweest, mag ik geslachtsgemeenschap hebben? Ik ben een man van 61.

Wouter

Leonard Hofstra, cardioloog

In het algemeen kun je geslachtsgemeenschap zien als een soort stresstest voor het hart. Als de stresstest (inspanningstest) na de operatie met goed gevolg is doorstaan, staat het licht in principe op groen. Deze stresstest gebeurt meestal een week of zes na de ingreep. Daarnaast is aangetoond dat echtparen waarbij de sexuale activiteit weer is herstart na de ingreep zich gelukkiger voelen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.