Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Wat je moet weten als je bloedverdunners slikt

Het gebruik van antistollingsmiddelen

Veel mensen in Nederland slikken antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd. Bij deze term zou je misschien denken dat deze medicijnen het bloed dunner maken, maar dat is onjuist. Ze maken het bloed niet dunner, maar zorgen ervoor dat de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Als je antistollingsmiddelen slikt, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Artsen schrijven antistollingsmiddelen voor aan mensen met de hartziekte angina pectoris, of als iemand een TIA, hart- of herseninfarct heeft gehad. Ook bij boezemfibrilleren, trombose en longembolie worden bloedverdunners voorgeschreven. Het stollen van het bloed bij een uitwendige wond kent iedereen wel.

Ook in een ader of slagaders kunnen stolsels ontstaan. Bijvoorbeeld door beschadiging van een bloedvat. Deze stolsels kunnen los schieten of bijvoorbeeld een bloedvat afsluiten en zo een hartinfarct of herseninfarct veroorzaken. Antistollingsmiddelen moeten dit voorkomen.

Voor arts en patiënt is het van groot belang om de juiste dosering te vinden. Om trombose te voorkomen, mag het bloed namelijk niet te veel stollen. Maar het mag ook niet te weinig stollen, want dan kunnen er ernstige bloedingen ontstaan.

Er zijn drie soorten bloedverdunners:

  • bloedplaatjesremmers (trombocytenaggregatieremmers)
  • stollingsremmers of orale anticoagulantia (VKA’s)
  • directe orale stollingsremmers of anticoagulantia (DOAC)

Bloedplaatjesremmers

Bloedplaatjes zijn kleine cellen in het bloed die bij een beschadiging aan de wondranden en aan elkaar gaan plakken. Bloedplaatjesremmers zijn de minst krachtige medicijnen in het remmen van de stolling. Ze hebben weinig bijwerkingen. De meest voorkomende zijn het sneller ontstaan van bloeduitstortingen en blauwe plekken, langer bloeden van wondjes en maag- of darmbloedingen.

Stollingsremmers of orale anticoagulantia (VKA’s)

Stollingsremmers zijn krachtige antistollingsmiddelen, die de werking van vitamine K remmen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. VKA staat dan ook voor Vitamine K-antagonisten. Bij VKA's is het heel belangrijk dat de werking stabiel is. Dit kan schommelen door onder andere het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, ziekte of het gebruik van andere medicijnen. Mensen die deze medicijnen slikken, moeten daarom ook met grote regelmaat de INR-waarde, oftewel de stollingstijd van hun bloed controleren.

INR staat voor International Normalized Ratio. Het is een internationale maat voor de stolbaarheid van bloed. Het geeft de snelheid weer waarmee je bloed stolt. Een INR van 1.0 is de normale waarde voor mensen die geen antistollingsmiddelen gebruiken. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor iemand antistollingsmedicijnen slikt, wordt gestreefd naar een INR tussen de 2.0 en de 4.0.

Mensen die VKA's slikken kunnen hun INR-waarde bij de trombosedienst laten controleren, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om het zelf te checken. Wel is het dan nodig om een cursus te volgen om alles te leren over het zelfmeten. Hierdoor is het voor mensen die deze medicijnen gebruiken ook makkelijker geworden om op vakantie te gaan. In veel situaties is het noodzakelijk dat mensen die antistollingsmedicijnen slikken dit aangeven. Bijvoorbeeld in het geval van een spoedoperatie. Een arts kan dan vitamine K toedienen om bloedingen te voorkomen. De Trombosestichting Nederland biedt mensen de mogelijkheid een Antistollingspas aan te vragen. Met deze pas weten specialist, huisarts, tandarts en andere behandelaars dat iemand bloedverdunners gebruikt.      

Directe antistollingsmiddelen (DOAC)

De derde en laatste soort antistollingsmiddelen zijn de Directe Orale Anti Coagulantia (DOAC). Net als VKA's zijn dit krachtige antistollingsmiddelen. Ze worden ook wel NOAC, nieuwe antistollingsmiddelen genoemd. Dit komt omdat ze nog niet zo heel lang op de markt zijn. DOAC remmen een specifieke stap in het stollingsproces. Deze zijn veel gemakkelijker in gebruik, maar hebben een groot nadeel. Net als VKA's verhogen ze het risico op spontane bloedingen of maag- en darmbloedingen, alleen is er nog geen antidotum beschikbaar om de werking van het middel snel te stoppen. Bijvoorbeeld in het geval van een ernstige bloeding.

Bijwerkingen

Als je antistollingsmiddelen slikt, is het dus van groot belang alert te zijn op bloedingen. Andere bijwerkingen kunnen verstopping, teerachtige ontlasting, buikpijn, maagpijn, misselijkheid of huiduitslag zijn. Het is raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of behandelend arts als je een van deze bijwerkingen hebt. Gebruik je naast de antistollingsmiddelen ook nog andere medicijnen? Geef dit altijd aan bij je arts. Er kan namelijk een wisselwerking optreden met andere medicijnen. Ook met voedingssupplementen moet je voorzichtig zijn.
 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Adriaan (niet gecontroleerd) op za, 07/15/2017 - 16:35

Ik slik acenocoumarol omdat ik last had van boezemfibrileren. Dat is dmv een ablatie opgelost. Van mijn cardioloog moet ik de bloedverdunners echter blijven slikken , voor het geval dat het terugkomt. Wil mijn hobby van marathon lopen weer oppakken. Hebben bloedverdunners invloed op de prestatie?

Door Vanem (niet gecontroleerd) op ma, 05/29/2017 - 14:56

Ik gebruik al een aantal jaren fenprocoumon maar van een verminderde haargroei blijkt, althans bij mij, helemaal niets....! Dus ook geen haaruitval!

Door Margit jaasma (niet gecontroleerd) op zo, 02/19/2017 - 01:42

Ik heb het idee of wird dit bij medicijn altijd voorgeschreven samen met cholesterol tabletten. Ik ben hier geen voorstander van. Bij bloedproppen snap ik dit maar hersenbloeding zet ik vraagtekens. Mijn moeder had deze medicijnen ook maa5 ondanks dat is ze overleden afgelopen december aan een hersenbloeding. Ze is naar mijn mening gewoon doodgebloed doir bloedverdunners omdat het bloed niet meer stolt. Grote rotzooi deze tabletten.

Door Joop (niet gecontroleerd) op wo, 01/11/2017 - 12:46

Vraag. Mag je met bloedverdunners (acenocoumaro) in een Finse sauna met een temperatuur van 70 graden.

Door Frank (niet gecontroleerd) op zo, 11/13/2016 - 13:37

Welke invloed hebben bloedverdunnend,acetyl salycielzuur80 op bloedtransfusies en ijzerinfuzen?

Door Wendy (niet gecontroleerd) op za, 10/01/2016 - 08:28

Hallo mn broertje heeft medicatie
Voor het druk zijn nu heeft hij perongeluk een twabletje van bloed verduners ingenomen om dat het op zijn twabletje leek lag lost in de strip in de kast wat kan er nu gebeuren weet iemand dat
Vr gr Wendy

Door Noah (niet gecontroleerd) op za, 10/01/2016 - 01:01

Nederlandse huisartsen en ziekenhuizen werken allemaal in dienst van de farmaceutische bedrijven, je krijgt nooit direct de goede medicijnen of scans waarin men kan zien wat er precies aan de hand is.

Meer dan 20.000 doden per jaar door verkeerd of geen voorgeschreven medicijnen. Stille massamoord !

Altijd doordringen bij de arts en ziekenhuis om mri scans en bepalen wat er precies loos is.

Door Bianca (niet gecontroleerd) op do, 09/29/2016 - 22:35

Toch maar eerst eens de bijsluiter lezen ?

daar staat het duidelijk in, ervaring met moeder, is het gevolg van o.a. vit K2 tekort, Vit K is ook belangrijk voor osteoperose en de bloedvaten, samen met vit D3 en goede vetten (in vet oplosbare vitaminen)
bloedverdunners gestopt en de wond is genezen met Mesitranzalf

i.p.v. bloedverdunners is goede Vitamine C gezonder, belangrijk voor het hart.
er zijn nog meer natuurlijke bloedverdunners/voeding

Voeding is je medicijn"

Het gouden boekje voor het hart"

Voeding en fysieke degeneratie" Prof. dr. Weston A. Price

Door Valentijn Geverts (niet gecontroleerd) op zo, 09/25/2016 - 18:16

Ik slikte acenocoumarol als antistolling. Na bijna 2 jaar sukkelen met niet helende wonden kwam men er achter dat een van de (zeldzame) bijverschijnselen van dit medicijn is dat wonden niet genezen (en zelfs ontstaan). Bij mij aan mijn hiel en grote teen. Niets kon men vinden. Ik rook niet en drink niet en de doorbloeding was ok. 2 jaar bijna niet kunnen lopen. een verschrikking. Nu slik nu pradaxa en de wond op mijn teen is bjna genezen. Ik vind het vreemd dat men er pas na zo'n lange tijd achter kwam.