Wetenschappers printen 3D-hart met menselijk weefsel

hart-medisch
Getty Images

Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv hebben voor het eerst een miniatuur 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten, meldt persbureau AFP.

Hoofdonderzoeker Tal Dvir sprak tijdens een persconferentie in Tel Aviv van een 'belangrijke medische doorbraak' op het gebied van transplantaties. "Het is de eerste keer dat iemand met succes een volledig hart bestaande uit cellen, bloedvaten en kamers heeft geprint."

Dvir liet de aanwezige journalisten met eigen ogen zien hoe het orgaantje uit de printer kwam. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Science.

Transplantatie

Ooit hopen wetenschappers in staat te kunnen zijn om een volledig hart of delen ervan te kunnen kweken die geschikt zijn voor transplantatie bij mensen. Hiervoor is echter nog veel onderzoek nodig. "Misschien beschikken de beste ziekenhuizen ter wereld over tien jaar wel over orgaanprinters", zei Dvir. "Maar waarschijnlijk beginnen zij dan eerst met eenvoudigere organen dan harten."

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Nu.nl