Actief blijven en bewegen, óók met dementie

6 verrassende initiatieven op een rij

Getty Images

Ouderen met dementie bewegen te weinig. Dat is logisch. Iemand met dementie verdwaalt gemakkelijk en loopt het risico om te vallen. Toch is actief blijven belangrijk, ook voor iemand met dementie. En deze tips en deskundigen kunnen u daarbij helpen.

Met rekken en strekken is dementie uiteraard niet te stoppen, maar toch heeft het zin om actief te blijven. Bewegen stimuleert de bloedsomloop en kan daardoor de geestelijke achteruitgang vertragen. Het vermindert onrust en passiviteit. En bovendien: samen oefeningen doen, met de bal spelen, een ballon laten stuiteren of naar het park gaan is leuk. Het doorbreekt de dagelijkse beslommeringen.

1. De beweeggids voor ouderen met dementie

Het Kenniscentrum Sport ontwikkelde samen met professor Erik Scherder de beweeggids voor ouderen met dementie. De oefeningen zijn simpel en alledaags en gericht op bijvoorbeeld het krijgen van sterke benen, een sterk bovenlichaam, meer flexibiliteit of een betere balans. De meeste oefeningen zijn te doen met één begeleider. Elke oefening is te bekijken in een instructiefilm. En heel handig: alle oefeningen zijn stap-voor-stap uitgeschreven.

2. Acht oefeningen met Azmi en Fred

Azmi Alubeid is beweegagoog bij Alrijne Zorggroep en bedacht acht oefeningen die je samen kunt doen met je familielid met dementie. Alle oefeningen worden zittend uitgevoerd, maar kunnen eventueel ook staand gedaan worden. Plezier is verzekerd, bijvoorbeeld bij de oefeningen met een bal die op allerlei manieren wordt overgegeven. In de video hieronder ziet je de oefeningen van Azmi met bewoner Fred.

3. De duofiets

Een geweldige manier om (samen) te blijven fietsen, is met de duofiets. De duofiets maakt het voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen toch mogelijk om naar buiten te gaan. Op deze manier samen fietsen maakt de wereld weer groter. Een duofiets kan worden vergoed door uw gemeente vanuit de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. In sommige gemeenten of verpleeghuizen staat een duofiets die je kunt lenen of huren.

Tekst gaat verder onder de video

4. Beweegmaatje

Ben je zelf te druk? Dan kun je misschien een beweegmaatje vinden voor je naaste met dementie. Via MantelzorgNL en wehelpen.nl vind je vrijwilligers in de buurt. Ook een vrijwilligersorganisatie in je gemeente kan je verder helpen.

5. Dansen is plezier voor twee

Een leuker uitstapje is niet denkbaar: het Danspaleis. Een dansfeest voor ouderen. Twee uur lang draait deze disco voor ouderen bekende hits van vroeger. Vrijwilligers dansen mee en nemen de deelnemers de dansvloer op. Een rolstoel is geen probleem en een rollator ook niet. Van Johnny Hoes tot Doris Day, van meezinger tot tranentrekker, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll: iedereen vindt muziek uit zijn of haar eigen jeugdjaren bij het Danspaleis. Kijk op de website waar de dansavonden en -middagen van het Danspaleis zijn. Je kunt natuurlijk ook bij de zorginstelling bij je in de buurt, vragen of ze een middag met Het Danspaleis willen organiseren. 

6. Bewegen (georganiseerd) in je gemeente

Misschien wil je wel iets sportiefs ondernemen met je partner of ouder met dementie, maar weet je niet wat er bij je in de buurt is? Check dan bij het Wmo-loket in je gemeente welke activiteiten er georganiseerd worden bij je in de buurt. Van gymnastiek tot Nordic walking, van dansen tot zwemmen of voetballen. De lessen worden gegeven door speciaal opgeleide instructeurs. Er zijn tal van beweegprogramma's die gemeenten kunnen aanbieden die het leven veraangenamen en een positief effect hebben op het dementieproces. Bijvoorbeeld Meer Bewegen Voor Ouderen (MvBO) waarbij plezier in bewegen en onderling contact centraal staan. Is MvBO bij je in de buurt? Informeer bij de gemeente of je huisarts. Of de Beweegtuin ouderen onder begeleiding van een fysiotherapeut of activiteitenbegeleider in de buitenlucht kunnen trainen. Als er bij je in de buurt een Beweegtuin is, dan is die in de buurt van het verpleeghuis of woonzorgcentrum te vinden.

Nog meer tips nodig? Alzheimer Nederland bedacht 100 activiteiten voor mensen met dementie.

Auteur 
  • Lenny Langerveld