Bang voor hersenschade

Blijft de schade hierbij of kan ik nog meer verwachten?

Portretfoto
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik ben met spoed opgenomen met een hoge bloeddruk. De schade is flink. Blijft het hierbij of kan ik nog meer verwachten?

Ik ben een vrouw van 71 jaar. In oktober ben ik met spoed opgenomen met hypertensie van 247/120/100. Achteraf blijkt dat ik vanaf juni een bloeddruk van 200 en hoger heb gehad. Mijn geluk was dat ik bloedverdunners slik. De schade is flink: ik ben vergeetachtig, kan soms niet lezen en rekenen en heb nog steeds hoofdpijn. Ook ben ik overgevoelig voor licht en harde geluiden. Ik ben niet dement, maar de haarvaten in mijn hersenen zijn beschadigd. Mijn medicatie: sotalol 40 mg, losartan 50 mg, pantoprazol, spironolacton 25 mg en acenocoumarol volgens de INR waarden. Mijn vraag is: blijft de schade hierbij of kan ik nog meer verwachten?

Wat heftig om te lezen dat u zoveel klachten en beperkingen heeft overgehouden aan die ene opname. Ik vraag me af of u daarna een revalidatietraject voor niet-aangeboren hersenletsel heeft gevolgd, dat had u aardig op weg kunnen helpen. Meer informatie hierover is te vinden via www.nah.nl, www.hersenletsel.nl en www.hersenstichting.nl.

Een gezonde leefstijl en goede controles van uw bloeddruk en andere factoren die leiden tot hart- en vaatziekten, vaak via de huisarts, minimaliseren het risico op verdere schade. Helaas kunt u de factor ‘ouderdom’ niet uitschakelen. Deze maakt de kans op nieuwe hersenschade naarmate we ouder worden vanzelf groter, al wisselt dit per persoon.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond oktober 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond