Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Cognitief: wat betekent dat?

Cognitieve vaardigheden en stoornissen

In artikelen over het geheugen, leren of problemen daarmee, valt nog wel eens de term 'cognitief'. We spreken bijvoorbeeld over cognitieve vaardigheden, cognitieve vermogens of cognitieve functies. Wat wordt daarmee bedoeld?

De term cognitie komt van het Latijnse woord cognoscere, wat kennen of weten betekent. Afhankelijk van de context kan het staan voor kennis, een overtuiging, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren, onthouden en uitwisselen van kennis, enzovoort.

In de psychologie wordt met cognitie het vermogen om kennis op te nemen en verwerken bedoeld, maar ook zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie. Het is dus een veelomvattend begrip.

Cognitieve vermogens en vaardigheden

Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie spelen allerlei mentale processen een rol. Je hebt je geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien. Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initatieven nemen cognitieve functies. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden dus voortdurend. 

Cognitieve functies zijn verwant aan wat we 'intelligentie' noemen. Je ontwikkelt je cognitieve functies als kind. Hoe goed je deze ontwikkelt, is grotendeels genetisch bepaald.

Cognitieve stoornissen

Bij het ouder worden gaan de cognitieve functies achteruit. Als dat heel snel of in hevige mate gebeurt, spreken we van een cognitieve stoornis. Zo’n aangetast denkvermogen bij ouderen noemen we ook wel mild cognitive impairment (MCI). Mensen met MCI kunnen moeilijkheden hebben met het herinneren van recente gebeurtenissen en informatie. Ook kunnen ze problemen hebben met taal, denken en beslissingen nemen. Mensen met MCI lopen een grotere kans om te gaan dementeren, maar ze worden niet allemaal dement.

Cognitieve problemen kunnen voorkomen na een beroerte of psychose, bij hart- en vaatziekten, drugsgebruik of een depressie en bij mensen die meerdere aandoeningen hebben. Ook kinderen kunnen vanwege cognitieve problemen moeite met leren hebben. Er zijn verschillende testen waarmee bijvoorbeeld een neuropsycholoog kan vaststellen of er iets mis is met je cognitieve functies.

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Jens (niet gecontroleerd) op do, 09/21/2017 - 15:59

Wat is cognitief, snap dit niet. Graag in basiswoorden uitleggen of een voorbeeld geven.

Door Lavinia (niet gecontroleerd) op di, 02/21/2017 - 13:01

Op steeds meer plaatsen in Nederland worden behandelprogramma's van Hersenz aangeboden. Deze richt zich met name op de behandeling van mensen met hersenletsel in de chronische fase. Wellicht iets voor u? Meer informatie via www.hersenz.nl

Door Jos Smaling (niet gecontroleerd) op di, 02/07/2017 - 08:22

Ik heb het syndroom van korsakov en was te zien in een reportage van kruispunt op 4 oktober en 4 juli 2010 , zie www.uitzendinggemist.nl
Ter kennisgeving

Door Hans Helmerhorst (niet gecontroleerd) op wo, 12/28/2016 - 15:49

Ook de kinderen die in de hongerwinter verwekt en geboren zijn hebben last door en van cognitieve stoornissen.

Door Pieter (niet gecontroleerd) op do, 07/28/2016 - 00:03

Mijn leven is sinds mijn 19 jaar, 17 jaar terug flink veranderd door een val op de stoep rand. Al de 17 jaar gevochten voor normaal leven. Maar echt, mijn is een drama en mee doen gaat net niet helemaal. Geheugen wil niet, chaotische, duizelig, oog die soms stopt. En helaas niet instaat goede gespreken te voeren of een goede relatie. Dit licht volgens de dokter allemaal aan cognitieve storing. Vooral omdat na mijn ongeluk nooit meer de zelfde ik heb gevoelt. Ook anders gedraag volgens familie en vrienden die mij voor en na mijn ongeluk konden. Ben ook altijd beetje bang dat weer gebeurt. Snel de weg kwijt. Soms fiets zelfs de verkeerde kant uit, verkeerde bestemming. verkeer lukt weer prima. 2 jaar terug ben ik een soort van deprie geworden van mezelf. En na 2 jaar staat vast volgens de dokters dat heel erg mijn best heb gedaan. Vooral omdat heel veel werk gevers heb gehad die allemaal tevreden met mij waren, maar mij wel moesten ontslaan: omdat de werk druk niet aan kon. gereedschappen vergat, verdwaalde (zonder tomtom), ze gewoon zagen dat er moeite voor deed mocht soms aangepaste tijden doen. Klanten waren allemaal erg positief, behalve dat ze me erg druk en chaotisch vonden. Maar helaas ging niet meer. Ben ik terecht gekomen bij een mental heald centrum, dokters en arbo. Hele goede mensen allemaal. Deze heeft helaas vast gesteld dat volledig werk voor mij beetje erg moeilijk. Dus beter 20 uren werken. Gelukkig want ik wil niet achter de geraniums. Echter mijn leven thuis is ook moeilijk. Mensen worden verdrietig door mij. Relatie kan ik ook niet goed hebben. Ben wat met mijn zelf aan door mijn storing. Die helaas met geen medicijn te genezen is. Cognitieve storing is voor mij een hel geworden. Ben verder helemaal gezond. Maar hersenloos door fouten in de print plaat zeg maar. Kleine storingen die andere niet zien. Wat mij veel energie kost hele dag door om toch gewoon te doen. Ben echt niet blij mee. Wou graag weer normaal voelen! Voor mij is niet mezelf zijn de juiste beschrijving.

Door Peter van D. (niet gecontroleerd) op wo, 07/27/2016 - 15:22

Wat als er iets mis is met de beoordelaars en hun cognitieve functies. Hoe onderhouden jullie de juiste scholing om uw eigen achterstand te compenseren en zodoende de client niet te belemmeren maar juist dat te bieden dat beide partijen synchroon te laten lopen met ieders doel in het leven.

Door Nico (niet gecontroleerd) op za, 04/30/2016 - 12:49

Google eens op MS en medicinale wietolie.
Succes

Door Maurice Ouborg (niet gecontroleerd) op do, 03/03/2016 - 10:26

Het verdrongen feit dat er op mijn 30ste levensjaar MS werd geconstateerd is pittig, echter dat ik rond m'n 40ste levensjaar ook een cognitieve stoornis werd ontdekt vind ik zwaar daar ik inmiddels 42 jaar ben en door een zware tijd ga met heel veel verwijten wat ik nog steeds niet kan bevatten. Maar vanmiddag volgt de vierde rechtszaak die mijn werkgever mij aanspant. Ben moe en vrees dat ik mijn advocaat voor mij moet laten spreken.

Door Maarten van Dij... (niet gecontroleerd) op wo, 10/14/2015 - 21:22

Toen ik als 12 jarige jongen al vechtend een steen tegen mijn voorhoofd kreeg, heb ik daar epilepsie aan overgehouden. Ook vermoed ik dat de frontale voorhoofdskwab van de hersenen beschadigd is, waardoor mijn cognitieve eigenschappen achteruit zijn gegaan.( Janssen Steur)

Door T.Huisman (niet gecontroleerd) op di, 05/19/2015 - 16:00

Ik kan alleen maar nuttelozen onderhouden die nog niets goeds gedaan hebben. Dan alleen maar schade berokkenen en inbreuk maken op je privacy. Ze hebben nog nooit dienst gedaan dan het zich wel noemen maar het niet zijn. Als je er een beroep op wil doen zeggen ze van dat je het zelf maar moet doen en dan ben je een ambteloos burger zonder staat van dienst.