Goed nieuws over geheugenproblemen

Minder vergeetachtig door gezondere vaten

Getty Images

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen internist Majon Muller, hoogleraar cardiovasculaire veroudering en initiator van het nieuwe Hart-Brein Centrum van het Amsterdam UMC, naar de laatste ontwikkelingen in haar vakgebied. Welke doorbraken gaan echte verbeteringen brengen bij de behandeling van geheugenproblemen?

Wie last heeft van het hart, gaat naar de cardioloog. Wie last heeft van een slechter geheugen, gaat naar de neuroloog. Maar waar ga je heen als je last hebt van beide problemen? Dokters ontdekken steeds meer dat hart- en/of vaatproblemen vaak hand in hand gaan met problemen bij het denkvermogen. Er is dan een grote kans dat je op den duur hulp nodig hebt bij het dagelijks leven. Reden om het Hart-Brein Centrum op te richten, een onderdeel van het Amsterdam UMC.

"De schade in het brein waardoor je vergeetachtig bent, wordt onder andere veroorzaakt doordat de kleine vaatjes in het hoofd minder goed doorbloed zijn”, legt Muller uit. “Het weefsel eromheen krijgt dan ook minder bloed, waardoor het hersenweefsel sneller afsterft. Dit leidt tot verschillende symptomen, bijvoorbeeld geheugenverlies. Mensen gaan trager denken en overzien de dingen minder goed. Plannen wordt minder makkelijk."

Vicieuze cirkel

Mensen kunnen hierdoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Doordat ze slechter kunnen onthouden en plannen, nemen ze medicijnen tegen hoge bloeddruk slechter in en zorgen ze minder goed voor zichzelf. Daardoor gaat de bloeddruk omhoog, raken vaten beschadigd en ontstaan nog meer geheugenproblemen.
 
Muller: "Speciaal voor deze mensen zijn we het Hart-Brein Centrum gestart in het ziekenhuis. We screenen patiënten met hart- en vaatziekten. Als je last van het geheugen hebt, krijg je nader onderzoek. Hoe eerder we geheugenproblemen ontdekken en behandelen, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dat we je helpen bij het inzetten van goede zorg rondom leefstijl en het innemen van medicijnen voor bijvoorbeeld de bloeddruk."

Kun je een slechter geheugen voorkomen of verbeteren door bepaalde hartmedicijnen te slikken? Dat is wel de hoop van de artsen van het Hart-Brein Centrum. Maar zover is het nu nog niet.

Dit artikel verscheen in het tijdschrift Plus Magazine januari 2020. Abonnee worden van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron 
  • Plus Magazine