donderdag, 7 juli 2022

Kans op hoge pollenaantallen in voorjaar 2015

Het warme weer van het afgelopen voorjaar kan leiden tot hogere concentraties boompollen in de lente van 2015 en kan dus volgend jaar voor extra klachten zorgen bij hooikoortspatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum.

De onderzoekers concludeerden dat de concentratie pollen in de lucht een stuk hoger uitvalt wanneer het voorgaande jaar een warme lente en een vroege zomer kende. Ze gebruikten hiervoor een uniek Leids archief van 43 jaar dagelijkse pollentellingen.

Warm voorjaar

2014 had een uitzonderlijk warm voorjaar en naar verwachting zullen er dus in het voorjaar van 2015 hoge concentraties boompollen zijn. "De invloed van de voorjaarstemperaturen is zo sterk dat het tot ruim de helft van de jaarlijkse variatie in pollen in de lucht kan verklaren”, vertelt palaeo-ecoloog Timme Donders. “Het is dus een belangrijke eerste stap voor het maken van seizoensverwachtingen voor pollenallergie."

Heel Nederland

Sinds 1969 meten onderzoekers van het LUMC dagelijks de hoeveelheid en het soort pollen in de lucht; sinds 1975 gebeurt dit ook bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Jaarlijkse variaties van de hoeveelheid pollen van beide meetstations blijken erg vergelijkbaar. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat het temperatuureffect op het aantal pollen binnen een groot deel van Nederland vergelijkbaar is, en waarschijnlijk belangrijk is voor een groot deel van noordwest-Europa.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.