donderdag, 7 juli 2022

Nu al pollen in de lucht door warme winter

De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. Deze lichting kan een behoorlijk slechte invloed hebben op mensen die last hebben van hooikoorts, melden De Natuurkalender, het LUMC en de Wageningen University. 

Doordat de temperaturen de afgelopen twee maanden hoger ligger dan voorgaande jaren, is de voorlente al begonnen. Planten (waaronder hazelaars, sneeuwklokjes, speenkruid en elzen) die meestal pas rond februari/maart groeien, zijn nu al te zien in de natuur. 

Tweede lichting elzenpollen

In december werd er al gewaarschuwd voor hooikoorts tijdens de winter. Door de aanhoudende hoge temperaturen ontwikkelen de witte en zwarte els zich in rap tempo. Het gevolg is dat in de loop van komende week de eerste elzen in bloei gaan komen en de elzenpollenconcentratie sterk op kan gaan lopen. Mensen die gevoelig zijn voor deze pollen moeten dan rekening houden met hooikoortsklachten.

De kans op regen kan nog voor verlichting van de hooikoortsklachten zorgen; door de regen spoelen de pollen namelijk weer uit de lucht. 

Bron(nen):