zondag, 19 september 2021

13-jarigen al piep in oor na harde muziek

Maar liefst 57 procent van de middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar geeft aan last te hebben van een piep in het oor na het luisteren van muziek op hun muziekspeler of na het bezoeken van een feestje. Door op jonge leeftijd al regelmatig te worden blootgesteld aan harde muziek neemt de kans op gehoorschade toe.

Vrijwel alle jongeren luisteren via oortjes of koptelefoon naar muziek op hun smartphone of muziekspeler, zo blijkt uit een onderzoek van de Hoorstichting onder 699 middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar. Twee op de vijf van hen gaat al regelmatig naar een feestje met harde muziek.

De Hoorstichting geeft aan dat het zorgwekkend is dat kinderen op zo’n jonge leeftijd al zo vaak een pieptoon ervaren. De pieptoon geeft aan dat het gehoor is overbelast en mogelijk al blijvend beschadigd is. Regelmatige blootstelling aan hard geluid leidt tot gehoorproblemen zoals tinnitus, waarbij je een permanente - vaak onverdraaglijke -  piep, ruis of brom in het oor ervaart.

Gehoorschade

Gehoorschade is niet te genezen, maar kan in veel gevallen gemakkelijk worden voorkomen door een veilige omgeving te creëren. Bij de muziekspelers zijn daar al stappen op ondernomen door het invoeren van de nieuwe EU-norm in 2013. Voor het uitgaan zijn er afspraken gemaakt over een geluidslimiet in de vorm van een convenant.

"In het nieuwe convenant zijn er gedifferentieerde normen bepaald voor kinderen en tieners. Deze normen van 91 en 96 decibel (dB) zijn een begin, maar alsnog te hoog voor deze leeftijdscategorie", vertelt Laura van Deelen, directeur van de Hoorstichting. "De Hoorstichting pleit op basis van de expert opinion van audiologen voor een maximum geluidsniveau van 88dB, zoals ook beschreven in ons geluidsadvies voor scholen."

Hiernaast zijn ook nog lang niet alle uitgaansgelegenheden en festivals aangesloten bij dit convenant, het blijft dan ook belangrijk zelf maatregelen te nemen zoals het gebruiken van de volumebegrenzer op muziekspelers en dragen van filteroordoppen met voldoende demping op feestjes met harde muziek.

Oordoppen

Er zijn veel oordoppen op de markt met een muziekfilter. Die filter zorgt ervoor dat  geluiden worden gedempt, maar de muziekbeleving nog wel hetzelfde blijft. Op deze manier kan men veilig van muziek genieten.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar zestien verschillende oordoppen blijkt de gemiddelde geluiddemping te voldoen aan de EU-norm. De gemeten geluidsdemping tussen de proefpersonen verschilde echter nogal. Dat komt waarschijnlijk door de pasvorm; oordoppen die slecht passen bieden onvoldoende bescherming.

Dat de oordoppen voldoen aan de norm wil niet altijd zeggen dat ze ook voldoende beschermen. De Hoorstichting adviseert om oordoppen te kiezen met een gemiddelde demping van tenminste 15dB. Deze informatie staat vaak goed aangegeven op de verpakking. Deze oordoppen zijn online te koop en kosten gemiddeld 15 euro per paar. Het op een goede manier indoen van de doppen is ook van groot belang.