Buisjes in je oren: opluchting bij middenoorontsteking

Trommelvliesbuisjes verlagen druk in het middenoor

KNO-arts kijkt bij kindje in het oor
Getty Images

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is bij jonge kinderen één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen. Dit soort oorbuisjes, ook wel diabolo's genoemd, zijn bedoeld om druk in het middenoor te verlagen. Die druk ontstaat wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt.

De buis van Eustachius is een kanaal dat van het middelste gedeelte van je oor naar de achterkant van je keel loopt. Deze buis heeft twee functies. Allereerst houdt de buis van Eustachius de luchtdruk in het middenoor even hoog als de luchtdruk buiten het oor. Daardoor hoor je beter. Ten tweede helpt deze buis om vocht vanuit het middenoor naar de keel af te voeren. 

Lijmoren of slijmoren

Bij jonge kinderen is de buis van Eustachius kleiner, smaller en ligt hij horizontaler. Daardoor kan soms het vocht niet goed afgevoerd worden naar de keel. Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het oor. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Als gevolg daarvan raakt het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd en gaat het vocht afscheiden. Dat kan een vol drukkend gevoel geven in het oor en soms pijn doen. Als het vocht ontstoken raakt, is er sprake van middenoorontsteking. Het gevolg is hevige oorpijn en doofheid. Als er vocht ophoopt achter het trommelvlies, kunnen hier bacteriën groeien. Na verloop van tijd verandert dat in een taaie vloeistof die ook wel aan lijm doet denken. Dit wordt Otitis Media met Effusie (OME) genoemd, maar ook wel een glue ear, een lijmoor of slijmoor.

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Bij kinderen tussen de twee en zes jaar komt een lijmoor veelvuldig voor; bijna altijd dubbelzijdig. Vaak geneest dit uit zichzelf binnen enkele weken tot maanden. Als het langer aanhoudt, of er veel oorontstekingen optreden en er sprake is van (risico op) gehoorverlies, dan kunnen er trommelvliesbuisjes worden geplaatst. De arts plaatst dan een zeer klein buisje (ventilatiebuisje) in het trommelvlies zodat het vocht kan wegvloeien en verdere infecties worden voorkomen. Deze worden ook wel oorbuisjes, trommelvliesbuisjes of diabolo's genoemd. Het is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met de grootte van een 'halve luciferkop'. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 mm tot 12 mm. Er zijn verschillende typen, die in vorm, afmeting en kleur kunnen variëren. De medische benaming van het plaatsen van de buisjes is tympanostomie.

Hoe werkt een tympanostomie?

Bij deze operatie wordt een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt, waardoor het opgehoopte vocht wegloopt. In de incisie wordt een klein buisje aangebracht, zodat de vloeistof een paar maanden lang continu kan weglopen. Uiteindelijk gaat het sneetje genezen, en doordat het gaatje in het trommelvlies steeds kleiner wordt vallen de buisjes er vanzelf uit. Kinderen gaan hiervoor meestal onder volledige verdoving. De enkele volwassene die buisjes krijgt, ondergaat de behandeling onver het algemeen onder plaatselijke verdoving.

Hoe lang blijven de buisjes in de oren zitten?

Trommelvliesbuisjes blijven gemiddeld een klein jaar zitten. De buisjes worden na die periode spontaan door het trommelvlies naar de gehoorgang uitgestoten. Het gaatje in het trommelvlies sluit zich daarna meestal vanzelf.

Wat zijn de voordelen van buisjes in je oren?

 • Er is een verminderd risico op oorontstekingen in de toekomst.
 • Bij sommige kinderen met hoorproblemen, verbetert het gehoor.
 • De buis van Eustachius van een kind krijgt tijd om te volgroeien en werkt daarna effectiever, zodat vocht uit de oren beter afgevoerd kan worden.

Wat zijn de nadelen van oorbuisjes?

 • Sommige kinderen kunnen nog steeds oorontstekingen krijgen, ondanks het buisje in het oor.
 • Het buisje kan uit het oor komen. Een buisje valt er meestal na ongeveer een jaar uit. Als het er eerder uitvalt, dan moet het wellicht worden vervangen. 
 • Af en toe gebeurt het dat het buisje vast komt te zitten in het middenoor. Als dit gebeurt, moet het door een arts worden verwijderd.
 • Er kan een klein litteken op het trommelvlies achterblijven, wat enig gehoorverlies veroorzaakt.
 • Na het uitvallen van het buisje kan er een klein gaatje in het trommelvlies achterblijven dat mogelijk door de arts gerepareerd moet worden.

Kun je zwemmen met buisjes in je oren?

Een kind met trommelvliesbuisjes mag gewoon douchen en haren wassen. Ook zwemmen en met het hoofd onder water kan gewoon. Als een kind snel last heeft van looporen of water in het oor als vervelend ervaart, kun je oordoppen op maat laten maken bij de audicien.  Laat een kind liever niet duiken. Kinderen met trommelvliesbuisjes kunnen daar duizelig van worden. Ook vliegen kan gewoon met buisjes in je oren.

Auteur 
Bron 
 • Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO)
 • Máxima Medisch Centrum
 • Catharina Ziekenhuis Eindhoven