Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Krassend mes is vervelendste geluid

BAARN - Bij veel mensen lopen de rillingen over de rug als iemand met zijn nagels over een schoolbord krast. Wetenschappers van Newcastle University toonden aan waarom sommige geluiden zo irritant zijn en welke geluiden we het vervelendst vinden.

De onderzoekers lieten 13 proefpersonen naar 47 verschillende geluiden luisteren terwijl ze in een fMRI-scanner lagen. De deelnemers gaven aan hoe ze de geluiden ervaarden: als heel irritant, vervelend of prettig.

​Hersenscan De hersenscans wezen uit dat er bij het horen van een extreem irritant geluid meer activiteit plaatsvindt in de amygdala. Dit hersengebied heeft te maken met emoties. De piek in emotionele activiteit bij een naar geluid zorgt er mogelijk voor dat je het als extra vervelend ervaart.

​Irritante geluiden Geluiden met een frequentie van 2000 tot 5000 Herz werden het irritantst gevonden. In de top tien van vervelende geluiden stonden bijvoorbeeld het geluid van een mes dat over een fles krast, een krijtje dat piept op een schoolbord en een huilende baby. Applaus, lachende baby’s en kabbelend water werden juist gewaardeerd door de proefpersonen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.

Bron(nen):

  • WebMD