Cellulite: kom je er nog vanaf?

Wat wel en niet helpt

Getty Images

Cellulite wordt vaak gezien als een verschijnsel waar alleen dikke vrouwen last van hebben, maar dat is zeker niet zo. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, mollig of slank.

Cellulite, ook wel bekend als sinaasappelhuid, is wel een typische vrouwenkwaal. Maar liefst negen op de tien vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken.

Bobbels en hobbels

Cellulite is een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur, de structuur die onder de huid zit. Veel vrouwen die te maken krijgen met cellulite storten zich in een intensief bewegingsprogramma en besluiten resoluut te gaan lijnen.

Deze maatregelen, maar wel op een verantwoorde wijze toegepast, kunnen een bijdrage leveren aan het tegengaan van deze ontsierende bobbels en hobbels. Ze kunnen de oorzaak echter niet helemaal bestrijden.

Verschil cellulite en cellulitis

Cellulite wordt vaak verward met cellulitis. Wanneer in de medische wereld een term eindigt op 'itis' dan betekent dit dat het om een ontsteking gaat. Bij cellulitis is dit de ontsteking van de cel. Bij cellulite is er geen sprake van een ontsteking.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, gaat het bij cellulite om een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur. Deze verkleving en zwelling heeft verschillende oorzaken. Aan sommige van deze oorzaken kun je iets doen, aan andere helaas niet.

Speciale behandeling

Houd er rekening mee dat cellulite niet van de ene op de andere dag ontstaat. Het bestrijden ervan gaat dan ook niet over één nacht ijs. Een lichte vorm van cellulite is nog te behandelen. Het weefsel is dan nog stevig en de cellulite wordt alleen zichtbaar als je in de huid knijpt.

Wanneer de stofwisseling van de huid echt verstoord is, dan vraagt cellulite een speciale behandeling door een schoonheidsspecialiste, masseur en/of fysiotherapeut. Daarbij moet je ook altijd werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. En zoals zo vaak geldt ook hier: geduld is een schone zaak, net als volharding.

Smeerseltjes

Er zijn diverse smeerseltjes op de markt die zouden helpen tegen een sinaasappelhuid. Het is de bedoeling dat je de smeersels inmasseert op de probleemgebieden; de ingrediënten hebben een vetafbrekende werking. Het effect van deze middelen is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Ook zijn er allerlei nieuwe snufjes op de markt tegen de welbekende vrouwenkwaal. Met bijvoorbeeld infrarood of lasertherapie is het probleem aan te pakken. Endermologie is in opkomst. Deze behandeling gebeurt met een technisch hoogwaardig apparaat, dat is voorzien van een speciale behandelkop.

Veel water drinken

Het apparaat pakt tijdens de behandeling een huidplooi. Het bewerkt de huid met in- en uitrollende bewegingen. In feite is het een soort huidgymnastiek. Het structureert het bindweefsel en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Tevens stimuleert het de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel. Voor de afvoer van alle afvalstoffen is het belangrijk na afloop van een behandeling veel water te drinken.

Voor alle behandelingen tegen cellulites geldt dat je kritisch moet blijven. Het zijn meestal plastisch chirurgen die dergelijke behandelingen aanbieden. Vergeet niet dat zij vaak ook een commercieel belang hebben en laat je goed informeren.

Overige tips zijn: eet niet te vet, rook niet (dit verstoort de stofwisseling in de probleemgebieden) en beweeg voldoende om de bloeddoorstroming te verbeteren.

Auteur