De huidverzorging bij baby’s

Een zacht babyvelletje

Getty Images

De huid van je baby is vaak erg gevoelig en kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Hoe kan je je kindje het beste wassen en in bad doen?

Na de geboorte hebben baby’s vaak een laagje witte huidsmeer op hun romp en in de lichaamsplooien. Dat kan gewoon blijven zitten: het is zelfs een soort beschermlaagje. Na een aantal dagen is dit laagje volledig in de huid getrokken.

Baden

Baby’s vinden het vaak heerlijk om in bad te gaan. De meeste baby’s krijgen één keer per dag een badje. Als je baby een heel droge huid of aanleg tot eczeem heeft, is het beter om maar twee keer per week te baden. Het is niet nodig om je baby heel lang te baden: ongeveer vijf minuten zijn genoeg. Als je je baby langer in bad stopt neemt de huid water op, waardoor het baden juist een uitdrogend effect heeft.

Laat baby’s nooit alleen om in de tussentijd een klusje te doen. Kinderen kunnen altijd onderuit glijden, zelfs al kunnen ze best zelf stabiel zitten. Blijf er dus altijd bij.

Badwater

Het is het beste als het badwater lauw is. Je kunt hier de lichaamstemperatuur aanhouden (dat is ongeveer 37 graden). Het badwater koelt snel af en ook jonge kinderen kunnen daardoor afkoelen. Zorg voor een warme ruimte en stop je kind niet te lang in bad. Als het nodig is, kan je badolie in het water doen. Dit helpt om de huid vet te houden.

Na het badje kan je de huid insmeren met een beetje babyolie. Het gebruik van zeep is bij baby’s niet nodig.

Huidplooien

Na de wasbeurt is het heel belangrijk om de huidplooien goed droog te maken. Dit kan je met een handdoek of met een katoenen doek doen. Als er vocht in de huidplooien achterblijft, kan het daar gaan smetten. Dep vooral de nekplooien, de huid achter de oren en de oksels en liezen goed droog.

Om te voorkomen dat de huid door het smetten beschadigd kan je op deze plekken wat extra babyolie of witte vaseline smeren. Ook als er al smetplekjes zijn ontstaan is het goed om deze vet te houden. Nogmaals: let er goed op dat je deze plekjes van tevoren goed droogdept.

Haren wassen

Je kunt de haartjes van je baby af en toe wassen met babyshampoo. Deze shampoo is zacht voor de hoofdhuid en de haren en prikt niet als het in de oogjes komt. Na het wassen kan je de haren met een zachte babyborstel in model brengen.

Zon

Baby’s worden in het eerste jaar het liefst uit de volle zon gehouden. Zij hebben namelijk heel weinig pigment en kunnen snel verbranden. Een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (50 en hoger) is nodig om te voorkomen dat je kindje verbrandt. Omdat baby’s een in verhouding groot hoofd hebben, raken ze sneller verhit dan oudere kinderen. Houd je baby daarom zoveel mogelijk in de schaduw en zet een petje of een zonnehoedje op hun bolletje.  

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur 
  • Redactie