De zon en je wasroutine

Niet te warm, niet te lang en met milde producten

Getty Images

Dikke kans dat je 's morgens gedachteloos onder de douche springt, óók in de zomer. Maar zeker op warme dagen is het belangrijk je wasroutine aan te passen, want je huid is dan toch al snel droog, trekkerig en schilferig. En douchen of te lang in bad zitten kan dat flink verergeren.

Dat je in de zon je huid beschermt met een goede anti-zonnebrand is logisch. Maar wat doe je eigenlijk met die huid ná een dagje strand of elders in de zon?  Het is belangrijk om je huid dan extra goed te verzorgen zodat ze gedurende de avond en de nacht de tijd heeft om te herstellen. Enkele tips om droge, trekkerige en beschadigde huid te voorkomen.

Een koude douche?

Je zou denken dat een koude douche lekker verfrissend is in de zomer. En dat klopt ook wel als je iets kouder doucht dan normaal. Een hele koude douche is volgens voorstanders goed voor het immuusysteem, de bloedcirculatie en de huid. Maar als de temperatuur van het water onder de 20 graden ligt, heeft je lichaam te veel energie nodig om de lichaamstemperatuur weer op een normaal niveau te brengen. De bloedvaten worden dan samengetrokken. Hierdoor kan het lichaam niet meer afkoelen en wordt er juist meer warmte opgebouwd. Een te koude douche werkt dus juist averechts als je af wilt koelen. Zorg liever dat de temperatuur lauw-warm is. Te heet douchen is overigens ook niet goed, daarmee verwijder je de natuurlijke oliën op je huid, waardoor deze sneller gedehydrateerd raakt. Douche ook niet te lang. Hoe langer je namelijk onder de douche staat, hoe meer vocht je huid verliest.

Geen zeep

Als je huid geïrriteerd, droog of gevoelig is door de zon, is het extra belangrijk om milde, zeepvrije verzorgingsproducten te gebruiken, het liefst ongeparfumeerd en  met een huidneutrale pH waarde (5.5). Wanneer de zuurmantel van je huid namelijk een PH-waarde van 5,5 heeft, beschermt deze de huid tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke invloeden van buitenaf. Gebruik sowieso niet teveel shampoo, geparfumeerde doucheschuim en dergelijke. De regel is eigenlijk: hoe meer schuim, hoe meer huidproblemen, want deze zogenoemde surfacanten trekken vaak olie en water aan, waardoor je zo de beschermende laag van je huid wegwast en je huid nog droger wordt.

Als je je hebt afgedroogd na het douchen (droogdeppen, niet wrijven!), hoor je vrijwel meteen een bodycrème, -emulsie of -lotion aan te brengen. Het vocht in je lichaam verdampt op deze manier niet. Als je lang wacht met het aanbrengen van deze crème of het helemaal niet aanbrengt, verliest je huid veel vocht. Ben je verbrand door de zon? Kies dan voor een verkoelende after-sun, in ieder geval op de rode plekken. Overigens helpen yoghurt of komkommer ook om 'de brand eruit te halen'.

Auteur