Gaat deze huiduitslag ooit over?

Getty Images

Ik heb last van granuloma annulare: rode vlekken en bobbeltjes, met name op mijn benen. Erg ontsierend. Via de huisarts heb ik verschillende (hormoon)zalfjes, maar niets helpt.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Bij granuloma annulare heb je last van ­granulomen. Dat zijn kluitjes van macrofagen: immuuncellen die dingen opeten die niet in je lichaam horen. Bij een granuloom lijkt het of het verteren van wat die cellen hebben opgegeten vervolgens niet lukt. De macrofaag gaat dood, er komt een nieuwe om het nog eens te proberen en uiteindelijk komen er steeds meer cellen op een kluitje, maar het verteren lukt maar niet. Van sommige bacteriën – zoals de tbc-bacterie – is bekend dat ze dit onwenselijke proces in gang kunnen zetten; deze zijn gewoon heel moeilijk kapot te krijgen. Maar bij andere ziektes met granulomen is helemaal niet bekend wat die macrofagen nou opeten en zelfs niet óf ze wel iets opeten en ze niet gewoon verkeerd geprogrammeerd zijn. In die gevallen kun je niet anders dan het immuunsysteem een beetje remmen waardoor die macrofagen minder actief worden. Dat is de werking van die hormoonzalfjes. De bekendste ziektes met granulomen zijn de ziekte van Crohn – die zit vooral in je darmen, maar kan ook je huid en gewrichten aantasten – en sarcoïdose – die zit vooral in je longen, maar kan ook overal komen. Granulomateuse ziektes kunnen vanzelf overgaan, maar dat is niet gegarandeerd. De dermatoloog kent denk ik meer trucjes om het probleem te bestrijden dan de huisarts.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.