Hoe gezond zijn tatoeages?

Er is een klein risico op kanker door tatoeages

tatoeage-2
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: hoe gezond zijn tatoeages?

In zwart of kleur, een complete 'sleeve' (letterlijk: mouw) of alleen een paar sierlijke letters. Veel mensen vinden tatoeages mooi. Maar hoe gezond is het eigenlijk om een tatoeage te hebben of te laten zetten? Hoe zit het met de inkt die je huid ingaat?

Klein risico op kanker

Tatoeages zijn niet helemaal zonder risico. Volgens het RIVM is er een klein risico op kanker door het laten zetten van een tatoeage, variërend van één op 10.000 tot één op één miljoen. Dat heeft te maken met de inkt die gebruikt wordt. Tatoeage-inkt bevat in veel gevallen stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zware metalen en aromatische aminen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn.

Of er sprake is van een gezondheidsrisico, hangt van heel veel verschillende factoren af. Zo spelen de grootte van de tatoeage, de concentratie van de schadelijke stof en de tijd dat je lichaam eraan blootgesteld is een rol bij de ontwikkeling van kanker.

Naast het risico op kanker, kan inkt ook ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Je kunt daar huidinfecties door krijgen.

Controle op schadelijke stoffen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat tattoostudio's hygiënisch en veilig te werk gaan. Met steekproeven bij Nederlandse importeurs en leveranciers, controleren zij of tatoeage-inkten pigmenten bevatten die aromatische aminen kunnen vormen of andere, eerder genoemde verboden stoffen bevatten. Ook controleren zij op ziekteverwekkende bacteriën en letten ze op of ze goed geëtiketteerd zijn.

In ons land krijgen tattoostudio's een vergunning van de GGD wanneer ze aan hygiënische eisen voldoen. Maar toch laten onderzoeksresultaten van de NVWA opvallende cijfers zien. Zo bevat maar liefst 41 procent van de onderzochte zwarte inkten PAK's, is minder dan 5 procent van de onderzochte inkten besmet met bacteriën en bevat 12 procent van de monsters meer zware metalen dan maximaal is toegestaan.

Waar moet je op letten?

Een tatoeage laten zetten op een veilige en hygiënische manier heb je niet helemaal zelf in de hand, maar je kunt wel op een aantal punten letten:

  • Het klinkt als een open deur, maar denk goed na voor je een tatoeage laat zetten. Het kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals het krijgen van kanker.
  • Ga alleen naar een tatoeëerder die een GGD-vergunning heeft. De GGD verstrekt deze alleen na een inspectie. Op de website veiligtatoeeren.nl kun je opzoeken welke tatoeëerders een vergunning hebben. De kans op veilige inkten bij studio’s met een vergunning is waarschijnlijk groter, maar ook hier komen onveilige inkten helaas voor. Volgens de NVWA werkt ongeveer 5 à 10 procent van de studio’s met een vergunning met inkten die kankerverwekkende stoffen bevatten.
  • Dring er zelf ook op aan dat de tatoeëerder inkten gebruikt die voldoen aan de regelgeving. Vraag naar de brochure met veiligheidsinformatie.

Heb je al een tatoeage?

Je kunt helaas niet achterhalen of je een tattoo hebt laten zetten met onveilige inkten. Er is ook nog geen bewijs dat mensen er daadwerkelijk ziek door zijn geworden. Daar is uitgebreider onderzoek voor nodig.

Als je een tatoeage hebt, let dan op het volgende:

  • Bescherm je tatoeage goed tegen de zon. Uv-licht van zon of zonnebank bevordert namelijk de vorming van aromatische aminen uit onveilige inkten. Als die in het lichaam vrijkomen, vergroot dat de kans op kanker.
  • Bij het verwijderen/weglaseren van tatoeages kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • KWF Kankerbestrijding
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit