Hoe kom je aan gele nagels?

Last van gele nagels? Dit kan de oorzaak zijn

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe kom je aan gele nagels? En wat kun je hier tegen doen?

Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen komt het door een schimmelnagel, ook wel een kalknagel genoemd. Vervelend, maar onschuldig. Schimmelnagels kunnen niet alleen geel worden, maar ook groen of bruin van kleur. Meestal ontstaat de verkleuring eerst aan de zijkant van de nagel, daarna volgt de rest van de nagel. Soms laat een stuk nagel los en in sommige gevallen de gehele nagel.

Zowel op de nagels aan de handen als de voeten kunnen schimmelnagels voorkomen. Het is een veelvoorkomende aandoening.

Hoe kom je aan een schimmelnagel?

Iedereen heeft schimmels op de huid en nagels. Deze schimmels komen vooral voor in gemeenschappelijke warme en vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer deze schimmels je huid of nagels binnendringen en zich verder uitbreiden, kunnen kalknagels ontstaan.

Wanneer je nagels slecht groeien of beschadigd zijn, kunnen ze makkelijker geïnfecteerd raken met schimmels. Ook bij vocht en warmte kunnen schimmels makkelijker in je huid en nagels binnendringen.

Normaal gesproken zorgt je afweersysteem ervoor dat je geen infectie krijgt wanneer je in aanraking komt met schimmels. Maar bij een verminderde afweer, bijvoorbeeld door een ziekte of gebruik van bepaalde medicijnen, is de kans groter dat een besmetting met een schimmel leidt tot kalknagels.

Er zijn een aantal andere aandoeningen waardoor de nagels geel kunnen kleuren:

In zeer zeldzame gevallen worden gele nagels veroorzaakt door het zogeheten gele nagelsyndroom. Deze aandoening komt zelden voor en de oorzaak is onbekend.

Last van gele nagels?

Maak een afspraak met je huisarts. Die kan beoordelen waardoor je gele nagels veroorzaakt worden en welke behandeling nodig is.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

Auteur 
Bron 
  • Huidziekten
  • Thuisarts