Hoe vind ik de beste schoonheidsspecialist?

Of een goede pedicure?

Getty Images

Veel mensen bezoeken de schoonheidsspecialist af en toe om lekker te ontspannen. Maar je heerlijk laten vertroetelen en er stralend uitzien is niet de enige reden voor een schoonheidsbehandeling. Cosmetische redenen, denk aan een intensieve behandeling tegen acne of aan permanente make up kunnen ook aanleiding zijn voor een bezoek aan een schoonheidsspecialist.

Niet alleen je gezicht heeft extra verzorging nodig. Ook je voeten kunnen zo af en toe wel een oppepper gebruiken. En wellicht is er wel een medische noodzaak om een pedicure te bezoeken. Hoe vind je nu de beste schoonheidsspecialist of pedicure? We geven wat tips om je zoektocht te vergemakkelijken.[ITEMADVERTORIAL]

Waarom ga je?

Ben je op zoek naar een goede gezichts- of voetbehandeling, een fijne massage en/of persoonlijke aandacht? Of zoek je een schoonheidsinstituut of pedicure die zichtbare resultaten kan laten zien, bijvoorbeeld op het gebied van huidverbetering of ontharen?

Het is slim om je verwachtingen en motivatie in kaart te brengen voor je gericht gaat zoeken naar de voor jou juiste behandelaar. Daarbij speelt ook een rol wat de reden voor je bezoek is. Wie om medische redenen een schoonheidsspecialiste of pedicure zoekt zal andere eisen stellen aan opleiding en deskundigheid. Om het eenvoudiger te maken de juiste persoon te vinden kun je kijken of de schoonheidsspecialiste of pedicure is aangesloten bij een brancheorganisatie.

Brancheorganisaties

De brancheorganisaties hanteren kwaliteitseisen waar de aangesloten specialisten aan moeten voldoen. Belangrijk onderdeel van deze kwaliteitseisen is bijscholing. De brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten is de ANBOS (Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging). Voor pedicures is ProVoet actief. Pedicures in de zorg zijn aangesloten bij LOPZ (Landelijke Organisatie Pedicures in de Zorg). Via de sites van de brancheorganisaties is het mogelijk om een professional in jouw omgeving te vinden.

De ProVoet pedicure

ProVoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures. Om lid te worden van ProVoet is een erkend diploma noodzakelijk. Pedicure is een vrij beroep. Je kunt een opleiding volgen via ProVoet, via een particuliere instelling of via een mbo. De ProVoet pedicure is dus altijd gediplomeerd om jouw voeten op een professionele manier te behandelen. Zorgverzekeraars stellen eisen aan vergoedingen voor behandelingen door pedicures. Dit verschilt per verzekeraar en verzekeringspakket.

De medisch pedicure

Pedicures met de kennis en vaardigheden voor behandelingen met een medische noodzaak (onder andere diabetes en reuma) kunnen zich met registratie in het KwaliteitsRegister onderscheiden. Dat geeft je als consument meer duidelijkheid over welke pedicure extra is opgeleid en welke niet. Ook voor professionals in de zorg (bijvoorbeeld huisartsen en podotherapeuten) kunnen zo gemakkelijker iemand doorverwijzen. Zo zorgt het KwaliteitsRegister voor een betere aansluiting met de overige beroepsgroepen in de zorgsector. Ook staat registratie in het KwaliteitsRegister garant voor het behoud van kwaliteit door strenge kwaliteitseisen en controles.

De ANBOS schoonheidsspecialiste

Een ANBOS schoonheidsspecialist geeft professioneel advies en is deskundig. Dat betekent dat je bij haar terecht kunt met specifieke huidproblemen of huidklachten. Omdat iedere huid anders is zal een schoonheidsspecialiste altijd eerst een grondige huidanalyse uitvoeren. Pas daarna wordt in overleg met jou bepaald welke behandeling(en) nodig zijn en welke producten kunnen helpen. Een schoonheidsspecialist die lid is van de ANBOS (te zien aan het ANBOS schild dat aan de muur hangt), geeft je de zekerheid dat deze:

• in het bezit is van het vakdiploma;
• rechtmatig gevestigd is;
• volgens de hygiënecode van de schoonheidsspecialist werkt;
• vakgerelateerde workshops volgt.

Vragen stellen

Ook de schoonheidsspecialiste of pedicure zelf is een goede informatiebron. Zeker bij medische problemen is het helemaal niet vreemd om naar diploma’s te vragen. Met welke producten werkt ze? Hoeveel tijd neemt ze voor een behandeling? Belangrijk aspect is de hygiëne. Hoe schoon is de behandelruimte en de apparatuur waar iemand mee werkt?

Daarnaast is het heel handig om eens vrienden, familie of goede bekenden te polsen. Kennen zij iemand over wie ze tevreden zijn? Je kunt natuurlijk ook aan je huisarts vragen of hij of zij iemand kan aanbevelen.

Luister ook naar je eigen gevoel. Heb je een afspraak gemaakt maar heb je er toch geen goed gevoel over? Ga dan niet en zoek verder. Een andere mogelijkheid is om vooraf een keer langs te gaan. Een echte professional zal je altijd vriendelijk te woord staan en je vragen beantwoorden.

Auteur 
  • Madeleine van de Wouw
Bron 
  • ProVoet
  • Anbos