“Ik vind mezelf nu een mooi mens, ook met vlekken”

Gaby Klaas heeft de huidaandoening vitiligo

Gaby Klaas
Hester Doove

Toen Gaby Klaas (37) vitiligo kreeg, vond ze het heel moeilijk zichzelf te accepteren zoals ze is. Maar na de geboorte van haar dochters ging de knop om.

“Ik was 24 toen ik voor het eerst vitiligo kreeg. In die tijd ging ik regelmatig naar de zonnebank, waarbij ik een middeltje opsmeerde om mijn nieuwe tatoeage te beschermen. Nadat ik klaar was met zonnen, ontdekte ik een wit plekje op mijn ooglid. Ik dacht eerst nog dat het door dat middeltje kwam, maar ik ontdekte later steeds meer vlekken. Toen ben ik naar de huisarts gegaan, die me doorstuurde naar de dermatoloog. Ik bleek vitiligo te hebben.

“Mijn wereld stortte in toen bleek dat ik vitiligo had”

Ik ben Indonesisch, dan zie je de witte vlekken natuurlijk heel goed. Ik was nooit heel zelfverzekerd dus toen ik dit kreeg, stortte mijn wereld in. Vooral omdat artsen niet wisten wat ertegen hielp. Er was geen garantie dat het niet terug zou komen. Toch probeerde ik in het begin wel van alles te doen zodat ik weer ‘normaal’ werd. Zo heb ik zalfjes en PUVA geprobeerd, een soort lichttherapie. Je moet dan in een bad met medicatie, waarna je voor UVA-lampen gaat staan. Dat zorgt ervoor dat je huid weer pigment aanmaakt. Dat heeft even geholpen, want ik kreeg wat pigment terug. Je kunt dat alleen niet jarenlang doen, want dan heb je meer kans op huidkanker. Dus ik ben daar op een gegeven moment mee gestopt.

Ook heb ik gewone lichttherapie gehad, een soort staande zonnebank. Uiteindelijk hebben beide behandelingen en zalfjes iets geholpen, maar mijn huid is niet meer helemaal bruin geworden. Sterker nog: de vlekken zitten nu over mijn hele lichaam. Je ziet het vooral in mijn gezicht, op mijn handen, voeten en in mijn nek.

Daar kreeg ik mentaal last van, daarom heb ik hulp gezocht en dat heeft geholpen. Maar de echte redding was dat ik mijn dochters kreeg. Toen ging bij mij de knop om. Ik wil mijn kinderen namelijk heel graag leren dat ze mooi zijn zoals ze zijn en dat ze zichzelf mogen zijn. Als je dat over wilt brengen, moet je het zelf geloven. Dat was de trigger voor mij om het te accepteren.

Auto-immuunziekte

Dat de ziekte bij mij is ontstaan, heeft volgens artsen waarschijnlijk met mijn schildklier te maken. Ik ben altijd al een schildklierpatiënt geweest; vroeger werkte hij te snel, nu te langzaam. Bij aandoeningen van de schildklier werkt je immuunsysteem niet goed. Van vitiligo wordt gezegd dat het een auto-immuunziekte is, dus dat zou een verklaring kunnen zijn.

Wat ik anderen met vitiligo wil meegeven? Ik denk dat op het moment dat je jezelf accepteert zoals je bent, het leven veel makkelijker is dan als je er constant naar kijkt. Mensen om je heen zullen het dan ook accepteren. Bovendien zijn er genoeg mensen die het mooi vinden, omdat het apart is. Maar het belangrijkste is dat je jezelf een mooi mens vindt, met of zonder vlekken.”

Dit artikel verscheen eerder ook in +Gezond juni 2022.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Plus Gezond