Is die rode uitslag een bijwerking van mijn medicijnen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: is die rode uitslag een bijwerking van mijn medicijnen?

Sinds kort heb ik (man, 87 jaar) rode plekjes in mijn liezen. Ik gebruik irbesartan en spironolacton. Kunnen de plekjes een bijwerking van de medicijnen zijn?

Antwoord:

De vraag of iets waar je last van hebt een bijwerking van medicijnen is, kan een hele puzzel zijn. De bijwerking ‘huiduitslag’, ‘jeuk’ of ‘erytheem’ (= roodheid) staat in bijna alle bijsluiters. Om het speurwerk te vergemakkelijken kun je jezelf drie vragen stellen: is het een bekende, veelvoorkomende bijwerking van het medicijn? Is er een duidelijke tijdsrelatie? Of zijn er andere verklaringen mogelijk? Als we de vragen toepassen op het probleem van de rode plekjes, denk ik niet dat er een verband is met deze medicijnen. De klacht is geen bekende bijwerking van irbesartan of spironolacton. De tijdsrelatie is niet aanwezig. Blijft over de derde vraag: roodheid in de liezen kan ook andere oorzaken hebben. De bekendste daarvan is smetplekken. Dit is een schimmelinfectie die voorkomt op warme, vochtige plekken zoals in de liezen of onder de borsten. Huidreacties door medicijnen zijn meestal over het hele lichaam verspreid en dat is bij u niet zo. De huisarts kan zien wat voor ­huiduitslag het is en eventueel een crème voorschrijven tegen de jeuk.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine