maandag, 17 mei 2021

Mijn kind heeft een steenpuist

Ontsteking van een haarzakje

Een steenpuist wordt ook wel een furunkel genoemd. Het is een ontsteking van een haarzakje. Steenpuisten ontstaan vaak op plaatsen waar kleding over de huid schuurt. In de nek en de billen zijn ze daarom vaak te vinden. Het zijn pijnlijke puisten die iets gelig zijn. Ze hebben een rode rand.

Soms breiden steenpuisten zich uit. Er ontstaat dan een negenoog of een karbunkel. Dat is een groot abces dat in de huid wordt gevormd.

Oorzaken

De verwekker van een steenpuist is de Stafylokokken bacterie. Deze bacterie komt vaak op de huid voor. Stafylokokken is ook de boosdoener bij wondinfecties.

Behandeling

De arts wacht tot er voldoende pus is gevormd in de steenpuist. Antibiotica wordt gegeven bij veel steenpuisten, een infectie die zich uitbreidt en bij steenpuisten op het gezicht.

Terugkerend

Soms keren de steenpuisten terug. Dan kan het zijn dat er vanuit één bepaalde haard infecties optreden. Als je kind geregeld steenpuisten heeft moet er ook worden gedacht aan chronisch dragerschap. Dat betekent dat het kind de bacterie dan voortdurend met zich mee draagt.

De Stafylokokken bacterie verstopt zich vaak in het voorste gedeelte van de neus. De arts geeft in dit geval een bacteriedodende zalf mee, waarmee de neus kan worden ingesmeerd. Een lokaal antibioticum zoals mupirocine kan ook werken. Daarnaast krijgt je kind een zeep of shampoo met chloorhexidine mee naar huis om zich mee te wassen.

Afweer

Als steenpuisten niet goed genezen of er – ondanks een goede behandeling – nog steeds infecties voordoen, is het mogelijk dat je kind een stoornis heeft in de afweer. Zeker als er ook andere aanwijzingen bestaan voor een afweerstoornis, zoals andere terugkomende infecties, moet er uitgebreid laboratoriumonderzoek worden gedaan.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op