zondag, 16 mei 2021

Net getest: luchtbevochtiger van Solis

Airwasher Qubic: bevochtigt, zuivert en ververst de lucht

Droge ogen, lippen en huid. Veel mensen hebben er last van. Dit kan komen door een (te) droge lucht in huis. Een luchtbevochtiger kan in zo'n geval een uitkomst zijn. Er zijn heel veel verschillende luchtbevochtigers verkrijgbaar. Gezondheidsnet probeerde de Airwasher Qubic van het Zwitserse merk Solis voor je uit.

Al een tijd lang heb ik last van droge, jeukende ogen en een droge, schrale huid. Zowel op het werk als thuis. Op het werk kan ik helaas niet zoveel veranderen aan het binnenklimaat, maar thuis natuurlijk wel. Een luchtbevochtiger lijkt me dan ook een mogelijke oplossing. Na het aansluiten van de Airwasher Qubic wordt mijn vermoeden bevestigt: de luchtvochtigheid in mijn woonkamer is slechts 36 procent. Te laag dus, want de ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent.

Eenvoudig te bedienen

Bij deze luchtbevochtiger kun je zelf kiezen uit hoe vochtig je de lucht wilt hebben: 40, 50, 60, 70 of continue bevochtiging. Zelf hoef je verder niets te doen. Het apparaat is eenvoudig te bedienen en ziet er ook nog eens heel fraai uit. En het apparaat bevochtigt niet alleen, het zuivert en ververst de lucht ook. Na een dag is de luchtvochtigheid in mijn huiskamer al veel beter, rond de 50 procent. Het voelt al aangenamer aan in huis. En is het verbeelding of gaat het beter met mijn ogen? Na een week ben ik overtuigd: veel minder last van mijn ogen en ook mijn huid oogt frisser en voelt minder droog aan.

Na een week de Qubic in mijn woonkamer gebruikt te hebben, wil ik hem verplaatsen naar mijn slaapkamer, want een goede luchtkwaliteit zou zorgen voor een betere nachtrust. Het blijkt niet zo'n heel goed idee om het apparaat te verplaatsen terwijl er nog water in zit. Deze fout maakte ik namelijk. Hierdoor begon hij aan alle kanten te lekken en moest er even gedweild worden. De luchtvochtigheid in de slaapkamer bleek nog lager dan in de woonkamer: 29 procent. Ook daar was het effect snel te merken: ik sliep beter, mijn huid voelde gladder, ik werd veel frisser wakker en ik had helemaal geen last van mijn ogen meer. Na een dag werken achter de computer wel weer, maar het ging nu wel over 's avonds.

Of het apparaat ook effect heeft op het zuiveren van de lucht vind ik lastig om te zeggen. Aan het filter was duidelijk te zien dat er vieze deeltjes uit de lucht werden gehaald, dus ik kan me zo voorstellen dat als je gevoelig bent voor pollen of stof dat je dan het verschil wel zult merken, maar ik heb er niet zo heel veel van gemerkt.

Winter

Om de luchtvochtigheid in je woon- of slaapkamer te verbeteren, is de Airwasher Qubic een prima apparaat. Ik heb hem nu in het voorjaar/zomer getest en toen merkte ik dus al het positieve effect. In de winter, wanneer het in huis vaak droger is en ik ook vaak last heb van klachten als een droge keel, droge ogen en hoofdpijn, lijkt het effect van een luchtbevochtiger in huis mij nog fijner.

De SOLIS Airwasher Qubic is een automatische luchtbevochtiger. Daarnaast zuivert en ververst het apparaat de lucht. De adviesprijs is €329,90. Wij mochten hem kosteloos uitproberen. Meer informatie over het apparaat kun je vinden op de website van SOLIS.