zondag, 22 mei 2022

Operatierobot kan zweethanden verhelpen

Een nieuwe operatietechniek maakt het mogelijk om patiënten met zweethanden van hun klachten af te helpen, zonder dat ze elders op het lichaam meer gaan zweten. Vaatchirurg Hans Coveliers promoveerde vrijdag bij VUmc op de door hem ontwikkelde nieuwe behandelmethode.

Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van zweethanden. Zweedse chirurgen hebben in de jaren '80 een operatietechniek ontwikkeld om deze aandoening te behandelen. Na de operatie kregen veel patiënten echter last van overmatige zweetproductie op andere plaatsen op het lichaam. Patiënten die met Coveliers nieuwe techniek behandeld zijn hebben veel minder risico op deze bijwerking.

Bij de oude techniek werden twee grote zenuwen, die de zweetkliertjes in de handen, onder de oksels en in het gezicht aansturen, doorgeknipt. Bij de methode van Coveliers wordt gebruik gemaakt van een operatierobot, die nauwkeuriger is en waarbij niet de hele zenuw wordt doorgeknipt, maar alleen de kleine zijtakjes.

De traditionele operatietechniek veroorzaakt bij meer dan 85 procent van de patiënten de vervelende bijwerking van overmatig zweten op andere plekken op het lichaam zoals tussen de billen. Bij de nieuwe methode is dit slechts 7 procent.

Niet alleen voor zweethanden

De nieuwe operatietechniek is niet alleen geschikt om zweethanden te behandelen, maar kan ook worden toegepast bij patiënten die lijden aan winterhanden of overmatig blozen. "De signalen die door de betrokken zenuwen worden doorgegeven spelen bij al deze kwalen een rol. Winterhanden zijn erg pijnlijk en overmatig zweten en blozen kunnen heel hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Met onze nieuwe techniek kunnen we hopelijk veel patiënten die aan deze aandoeningen lijden van hun klachten af helpen.", aldus Coveliers.

Bron(nen):