woensdag, 5 mei 2021

Rare plekken op mijn huid

Door mijn huisarts is vastgesteld dat ik pytiriasis rosea heb. Volgens hem kon ik op internet allerlei informatie vinden hierover. Nu lees ik dat dit voorkomt bij jongeren, maar ik ben 61. Het komt voor op de romp, bovenarmen en bovenbenen. Ik heb het echter ook op mijn onderarmen en onderbenen (en op mijn eikel).Begin september heb ik ook mijn scheenbeen gestoten en dit ging niet echt vlot over. Het veroorzaakte een plek van ongeveer anderhalf bij drie centimeter. Een aantal weken later kreeg ik de eerste plekjes op mijn onderarmen. Vlak daarna zat mijn borst ineens onder. Niet veel later ook nog mijn rug en schouders.Half oktober ben ik naar de huisarts gegaan en deze vertelde dus dat het pytiriasis rosea is. Heel langzaam beginnen de eerste plekken te minderen. Maar de plek op mijn scheenbeen is er nog steeds en jeukt bij tijden, evenals de overige plekken.Is dit normaal of heb ik toch iets anders?
Hans

Pityriasis rosea is een huidaandoening veroorzaakt door een virus. Er ontstaan dan ovaalvormige, schilferende plekken met een rode kleur. Voornamelijk op de romp, bovenarmen en bovenbenen.

Het komt het meest voor op jongvolwassen leeftijd, maar kan in principe op alle leeftijden ontstaan. Het gaat vanzelf over in zes tot acht weken. Indien klachten langer bestaan dan twee maanden is er dus geen sprake van pityriasis rosea.

Huidziekten die kunnen lijken op pityriasis rosea zijn psoriasis, pityriasis versicolor (gistinfectie), parapsoriasis, pityriasias lichenoides chronica en nummulair eczeem.

Indien je klachten langer bestaan dan acht weken adviseer ik je terug te gaan naar de huisarts, die je eventueel voor een goede diagnose kan doorsturen naar een dermatoloog.