zondag, 22 mei 2022

Rokers lijken ouder

Een onderzoek waarbij de gezichten van eeneiige tweelingen zijn vergeleken, bevestigt de angst van veel rokers. Roken veroorzaakt echt voortijdige huidveroudering.

Onderzoekers van Case Western Reserve University maakten handig gebruik van een jaarlijkse tweelingendag in Ohia. Tussen 2007 en 2010 verzamelden ze daar 79 tweelingen waarvan de één wel rookte en de ander niet of waarvan de één vijf jaar langer had gerookt dan de ander. De tweelingen vulden ook vragenlijsten in over hun leefstijl. Vervolgens maakte een professionele fotograaf foto’s van de broers en zussen.

Drie plastisch chirurgen analyseerden vervolgens deze foto’s en beoordeelden hoeveel tekenen van huidveroudering ze bij de tweelingen zagen. 

​Vaker wallen en rimpels
De roker werd bij 57 procent van de tweelingen ouder geschat dan zijn of haar niet-rokende broer of zus. Bij tweelingbroers en -zussen die allebei rookten, werd de helft van de tweeling die langer had gerookt in 64 procent van de gevallen ouder geschat.

Rokers bleken vaker last te hebben van wallen onder de ogen, hangende wangen en rimpels rond de mond. De vroegtijdige huidveroudering door het roken was vooral zichtbaar in het onderste gedeelte van het gezicht: rokers hadden geen ergere kraaienpootjes of rimpels in het voorhoofd.

​Effect roken
Roken tast het collageen en elastine in de huid aan, waardoor deze minder elastisch wordt. Ook maakt het de huid dunner en minder goed doorbloed. Stoppen helpt, want bij de tweelingen was al verschil zichtbaar tussen broers en zussen waarvan de één maar vijf jaar korter had gerookt dan de ander.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD