's Ochtends of 's avonds douchen: wat is beter?

Warm douchen droogt je huid uit

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je beter 's ochtends of 's avonds douchen?

De één gaat 's morgens de deur niet uit voor eerst even onder de douche gestaan te hebben. De ander zweert bij een warme douche voor het naar bed gaan. Ook zijn er velen die beiden doen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je zelf het lekkerst vindt, maar wat is nu het beste voor je huid?

Eén keer per week

"Hooguit eens per week douchen!", zou je huid antwoorden volgens de Duitse huidspecialiste Yael Adler. Maar in werkelijkheid stappen de meeste mensen dus veel vaker onder de douche. Als je dagelijks wilt douchen, doe dit dan wel met alleen water, adviseert Adler. Water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep. Wil je toch een zeep of een gel gebruiken? Let er dan op dat die geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt.

In de ochtend

Als je een vette huid hebt en toch iedere dag wilt douchen, kun je beter 's ochtends een douche nemen. In de nacht maakt je huid namelijk talg aan, waardoor je huid er 's morgens vettig uit kan zien. Door in de ochtend te douchen spoel je die overtallige talg weg en reinig je je huid. Ander voordeel van in de ochtend douchen: je bent meteen lekker fris en wakker. Probeer ook eens koud af te douchen. Goed voor je immuunsysteem en je humeur!

In de avond

Als je een droge huid hebt, is het juist beter om in de avond te douchen. In de nacht ontwikkelt zich olie en talg en als je in de ochtend niet douche blijft dat de hele dag aanwezig om je droge huid te verminderen. Je geeft je huid dus overdag meer rust om zich te herstellen. Ander voordeel van in de avond douchen: het bevordert de nachtrust! Zorg wel dat er zo'n negentig minuten zit tussen het douchen en naar bed gaan.

Of je nou 's morgens of 's avonds onder de douche stapt: douche vooral niet te lang en te heet. Daarnaast is het belangrijk om je huid zo vet mogelijk te houden. Smeer je na een douche dan ook altijd rijkelijk in met een vette crème.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur