zondag, 22 mei 2022

Tijm helpt bij acne

BAARN - Een oplossing van tijm lijkt effectiever in het behandelen van acne dan de voorgeschreven crèmes. Dat stellen onderzoekers op een bijeenkomst van de Society for General Microbiology in Dublin.

Onderzoekers van de Leeds Metropolitan University testten het effect van tijm, goudsbloem en mirre op de Propionibacterium acne, de bacterie die ontstekingen van de huid veroorzaakt. Alle drie de oplossingen doodden de bacterie binnen vijf minuten na blootstelling, maar tijm was het meest effectief van de drie.

TinctuurDe tijm-tinctuur bleek zelfs een groter antibacterieel effect te hebben dan een standaard concentratie benzoylperoxide, het actieve ingrediënt in veel anti-acne crèmes. "Om de tinctuur te maken weekt het materiaal van de plant of kruid dagen of zelfs weken in de alcohol", legt hoofdonderzoeker Margerita Gomez-Escalada uit. "Hierdoor trekken alle actieve ingrediënten uit de plant in de alcohol."

Tijm, goudsbloem en mirre worden veelgebruikt als natuurlijk alternatief voor de standaard acnebehandelingen, maar wetenschappelijke bewijs was er volgens Gomez-Escalada niet eerder. Tijdens het onderzoek diende een alcoholoplossing als controle. Het effect van de tincturen was dus niet alleen maar toe te schrijven aan het antibacteriële effect van alcohol.

NatuurlijkGomez-Escalada hoopt dat meer onderzoek naar het effect van tincturen op acne in de toekomst zal leiden tot een natuurlijk alternatief voor de huidige behandelingen. "Vooral voor mensen met een gevoelige huid kan het uitkomst bieden. Producten met benzoylperoxide leiden regelmatig tot bijwerkingen als een branderig gevoel en huidirritatie."

Trefwoorden:
Bron(nen):