Tips tegen jeuk: deze 8 dingen wist je nog niet

Dermatoloog Hok Bing Thio geeft advies

Jeuk
Getty Images

Krabben, krabben, krabben… jeuk kan behoorlijk frustrerend zijn. Wij gingen in gesprek over jeuk met dermatoloog Hok Bing Thio van het Erasmus MC. Hij geeft acht tips over wat je eraan kan doen.

1. Voldoende slaap

Goed slapen is goed voor het immuunsysteem. En het immuunsysteem heeft op zijn beurt weer invloed op de jeuk. Slaap hoeveel je nodig hebt en prettig vindt luidt het advies van Thio dan ook. “Iedereen kan precies aangeven hoeveel uren slaap ze nodig hebben, pak die uren.”

2. Douchen en smeren

Een koude douche is een uitstekend middel tegen jeuk. “De kou van de douche onderdrukt het jeuksignaal dat richting de hersenen gaat. Van vaak douchen kun je echter last krijgen van een droge huid. Die droge huid wil je bestrijden, want een soepele huid zorgt voor minder jeuk. Zorg daarom dat je je goed insmeert na het douchen. Dit kan prima met een vette crème, maar kan ook met simpele keukenmiddelen als zonnebloemolie of olijfolie. Het hoeft geen dure crème te zijn, zolang het maar vet is.”

3. Zonlicht kan jeuk stillen

“Zonlicht kan een goed middel tegen de jeuk zijn. De UVB-straling die van zonlicht komt, helpt met name tegen immunologische jeuk. Zo wordt er bijvoorbeeld ook lichttherapie tegen jeuk gebruikt, waar die UVB-straling gebruikt wordt. Wandel niet te lang in de zon, anders loop je meer risico op huidkanker, maar even naar buiten kan de huid veel goeds doen.”

4. Vermijd synthetische stoffen

Wanneer je last hebt van jeuk, kan het helpen om bepaalde soorten kleding niet te dragen. “Uit onderzoek is gebleken dat het dragen van synthetische stoffen jeuk kan verergeren. Deze geven een prikkelender gevoel op de huid en kunnen daardoor jeuk veroorzaken of verergeren. Daarom kan je het beste luchtige kleding dragen van natuurlijke stoffen.”

5. Meer seks

Leuk weetje: de hersencentra die reageren op seksuele handelingen zitten dicht bij de jeukcentra. “Ik vind dit een moeilijk onderwerp om met patiënten te bespreken, maar ik denk dat meer seks kan helpen tegen de jeuk. Dit omdat de hersengebieden die jeuk ervaren door die andere hersencentra worden onderdrukt. Daarbij kan de seks voor afleiding zorgen. Dit is nooit onderzocht, maar ik denk het écht. “

6. Gefermenteerde voeding

“Er komt steeds meer bewijs voor het eten van gefermenteerde voeding tegen jeuk, zoals kambucha, kimchi, zuurkool of yoghurt. Deze voeding verbetert de bacterie-samenstelling in de darm, wat ook op de huid een goede uitwerking heeft.”

7. Krabben is prima

“Krabben kan goed helpen tegen jeuk, en is niet per sé erg. Wanneer je jeuk hebt en krabt dan is dat zó lekker. Zelfs de huid beetje kapot krabben is niet erg. De huid is namelijk in de meeste gevallen in staat zich snel te herstellen.”

8. Denk er niet over na

Dit is misschien wel het belangrijkst, maar ook het lastigst. “Het is belangrijk, wanneer je last hebt van jeuk, om bewust bezig te zijn met je brein. Denk niet te veel aan de jeuk en zoek wat afleiding. Vraag mensen in je omgeving om op te houden met vragen hoe het met je jeuk gaat.”

Dr. H.B. (Bing) Thio werkt sinds 1 november 1999 als dermatoloog in het Erasmus MC, met als  aandachtsgebieden de algemene dermatologie, immunologie, inflammatoire dermatosen,infectieziekten, SOA en jeuk. Na zijn studies geneeskunde en dermatologie in Leiden (LUMC) promoveerde hij met zijn proefschrift 'Clinical and basic aspects of fumarates in psoriasis'. Van 1992 tot 1999 was Thio werkzaam als dermatoloog in Leyenburg Ziekenhuis (huidige HAGA ziekenhuis) in Den Haag.

Auteur