maandag, 18 oktober 2021

Uiterlijk ook op latere leeftijd belangrijk

IJSSELSTEIN - Er mooi en goed verzorgd uit willen zien, is voor alle leeftijden. Uit een onderzoek door het Nationaal Ouderenfonds blijkt de meerderheid van de 65-plussers het uiterlijk belangrijk te vinden. Ze gebruiken veelvuldig verzorgingsproducten en ook bezoeken velen nog regelmatig een specialiste.

Ruim een derde (36 procent) van de ouderen zegt het nog altijd heel belangrijk te vinden dat ze er goed uit zien. Deze ouderen gebruiken nog dagelijks verzorgingsproducten en zeggen niet naar buiten te gaan zonder make-up.

De grootste groep ouderen (bijna 60 procent) vindt het uiterlijk op hogere leeftijd nog wel belangrijk, maar minder dan vroeger. Deze groep verzorgt zich echter nog altijd goed; de huid komt niets tekort en ook wordt de kapper nog regelmatig bezocht. Slechts 5 procent van de ouderen vindt dat uiterlijk er op hun leeftijd niet meer toe doet. Deze mening wordt sterker naarmate de leeftijd vordert. Zo ligt dit percentage onder 85-plussers op 12 procent.

Manicure
Maar liefst de helft van de senioren zegt met regelmaat bij een huidverzorgingsspecialiste, manicure of pedicure te komen. Een derde gaat soms. Een op de zes ouderen gaat nooit naar een specialist.

Kapsel
Het kapsel staat met stip op één als antwoord op de vraag wat ouderen het belangrijkste vinden aan uiterlijke verzorging. Op grote afstand volgt het gebit. Lekker ruiken en goed verzorgde make-up worden als minder belangrijk ervaren.

Verzorgingsproducten
Opvallend is dat ouderen nog altijd veel verzorgingsproducten gebruiken. Deodorant is daarbij het meest gebruikte product. Van de groep van 65 tot 85 jaar zegt nog bijna driekwart de oksels met wat deodorant fris te houden. Daarnaast zijn gezichtscrème, handcrème en bodylotion populair. Zo’n 40 procent van de groep tot 85 jaar zegt nog make-up te gebruiken, vooral lippenstift.

Bij de senioren die ouder zijn dan 85 neemt het gebruik van verzorgingsproducten iets af. Maar nog altijd gebruikt de helft deodorant en gezichtscrème. Make-up wordt op deze leeftijd door nog slechts 20 procent van de oudere dames gebruikt.

Kwart wil wel, maar kan niet
Veel ouderen zeggen graag meer aandacht aan hun uiterlijk te willen besteden, maar zijn hier zelf niet fysiek toe in staat. Dit geldt voor een kwart van de 75-plussers. Daarbij tekenen zij aan dat ook het personeel in verzorgingshuizen geen tijd heeft om hen hierbij te helpen. Een kleinere groep zegt niet meer aandacht te besteden aan het uiterlijk uit financiële overwegingen.

BeautyPlusBus
Het Ouderenfonds heeft het onderzoek gehouden in aanloop naar de opening van de BeautyPlusBus. Deze mobiele schoonheidssalon rijdt sinds kort vier dagen per week langs woonzorgcentra in Nederland om ouderen een verwenmoment te bieden.

Trefwoorden:
Bron(nen):