zondag, 22 mei 2022

Virus helpt tegen acne

BAARN - Een onschuldig virus dat leeft op de huid van mensen kan mogelijk gebruikt worden bij de behandeling van acne. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Het virus, een faag genaamd, komt van nature voor op de huid van mensen. Het maakt de bacteriën die acne veroorzaken, de Propionibacterium acnes, onschadelijk. Experts van de University of California en the University of Pittsburgh vonden 11 verschillende versies van het virus die dit kunnen.

Laboratoriumtests
De wetenschappers zijn nu van plan om in het laboratorium te testen of het virus ook daadwerkelijk ingezet kan worden als een therapie.

"Acne treft miljoenen mensen, maar we hebben weinig behandelingen die zowel veilig als effectief zijn.", aldus hoofdonderzoeker Robert Modlin. "Het aanwenden van een virus dat van nature aast op de bacteriën die puistjes veroorzaken, kan veelbelovend zijn als nieuwe behandeling om bij veel mensen lichamelijke en emotionele littekens van ernstige acne te voorkomen."

Talg
Acne wordt veroorzaakt wanneer haarzakjes verstopt raken met talg. Het lichaam maakt talg aan om te voorkomen dat haar en huid uitdrogen. Als de haarzakjes verstopt raken, kunnen ze acne veroorzaken. Fagen blijken te helpen dit tegen te gaan.

Trefwoorden:
Bron(nen):