zondag, 22 mei 2022

'Vitamine D helpt bij netelroos'

Vitamine D kan mogelijk wat verlichting bieden voor patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.

Voor netelroos bestaat geen genezing en er zijn slechts enkele behandelopties. Bij mensen met chronische netelroos ontstaan rode jeukende en soms gezwollen vlekken op de huid. Soms ontstaan deze vlekken dagelijks en kunnen ze weken of zelfs wel jaren aanwezig blijven.

Onderzoeker Jill Poole keek in een twee jaar durend onderzoek naar het effect van een vitamine D3-supplement als aanvullende behandeling voor netelroos. Gedurende 12 weken gebruikten 38 deelnemers een geneesmiddel en een vitamine D3-supplement. De helft van hen kreeg 600 IE vitamine D per dag. De rest moest 4000 IE per dag slikken.

Al na een week was in beide groepen de ernst van de netelroos al met 33 procent afgenomen. Drie maanden later was er bij de groep die de hoge dosis vitamine D kreeg de ernst nog 40 procent verder afgenomen. In de groep met een lage dosis zagen de onderzoekers geen verbeteringen meer na de eerste week.

"De hoge dosis vitamine D laat een verbetering zien zonder bijwerkingen", legt Poole uit. "Het is geen geneesmiddel, maar het geeft wel effect als het in combinatie met anti-allergiemedicatie wordt gebruikt. De ernst van de netelroos was beduidend minder."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):