Wat doen al die stofjes in mijn cosmetica?

Zijn toevoegingen in cosmetica ongezond?

cosmetica
Getty Images

Aluminiumchloride, parabenen, surfactanten... het zijn stofjes die in deodorant, zeep of dagcrème kunnen zitten. Maar waarom, en zijn ze eigenlijk wel veilig? Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar, scheikundige aan de Universiteit van Amsterdam vertelt er meer over in deze video.

Misschien stelt het gerust: alle ingrediënten in cosmeticaproducten moeten voldoen aan strenge Nederlandse en Europese veiligheidsregels. En ze hebben ook een belangrijke functie. In deze video van de Universiteit van Nederland legt scheikundige Heleen Kibbelaar van de Universiteit van Amsterdam precies uit hoe het zit. Want is cosmetica met aluminium chloride bijvoorbeeld kankerverwekkend? Is zeep slecht voor je huid? Hoe werkt dagcrème eigenlijk? En waarom zou je überhaupt cosmetica gebruiken? En natuurlijk heeft ze het ook over de beruchte microplastics (spoiler: die heb je dus niet nodig).

Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar is scheikundige aan de Universiteit van Amsterdam, blogt over de wetenschap achter cosmetica en houdt zich bezig met de werking en formulering van cosmetische producten. Daarnaast geeft ze ook tips en tricks over cosmetische producten via haar Instagram account.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit van Nederland