Wat zijn die witte vlekjes op je nagels?

Het is een fabel dat het komt door een tekort aan calcium

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat zijn die witte vlekjes op je nagels?

Als je last hebt van witte vlekjes op je nagels zal vast weleens tegen je gezegd zijn dat je meer melk moet drinken, omdat je een calciumtekort hebt. Maar dit is een fabel! Ook komt het niet door een tekort aan zink.

Stoten

De oorzaak van de witte vlekjes is meestal onschuldig. Ze ontstaan namelijk na het stoten of beschadigen van de nagel. Bijvoorbeeld als je je vinger tussen de deur of een la krijgt. Heel vaak heb je niet eens door dat het gebeurd en zie je de witte plek op je nagel veel later pas.

Leukonychia punctata

De officiële naam van de witte vlekjes op je vinger is leukonychia punctata. Wist je dat je deze plekjes ook op je teennagels kunt krijgen? Doordat je pantoffels, schoenen en sokken draagt, zijn deze veel beter beschermd en komt het daarop minder vaak voor.

Andere oorzaken die er voor kunnen zorgen dat er witte vlekjes op je nagels ontstaan zijn: nagelbijten, pulken en te hard vijlen. De witte plekjes verdwijnen vanzelf weer doordat ze uitgroeien.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Huidziekten.nl