Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Dit zeggen je nagels over je gezondheid

Gele nagels, broze nagels of ribbels?

Wist je dat je nagels veel kunnen zeggen over je totale gezondheid? Problemen aan je lever, longen en je hart kunnen zichtbaar worden in je nagels. Lees hier wat je nagels je kunnen zeggen.

De nagels bestaan uit dood hoornmateriaal en groeien vanuit het nagelbed. Tussen de huid waar de nagel op rust - de nagelplaat - en de huid bevindt zich een dunne huidlaag die een goede afgrenzing vormt met de buitenwereld.Het steeds terugschuiven van de nagelriem geeft een verhoogde kans op infecties.

Bleke of witte nagels

Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen.

Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Zijn ook de vingers geel van kleur? Dan is dit nog een aanwijzing voor een leveraandoening.

Witte plekjes

Er wordt wel gezegd dat je meer melk moet drinken als je last hebt van witte plekjes op je nagels. Deze zouden namelijk ontstaan door calciumgebrek. Maar dat is niet waar. De vlekjes ontstaan onder andere doordat er lucht tussen de cellen in je nagel kan komen wanneer je je bijvoorbeeld gestoten hebt. Ze hebben geen functie en verdwijnen doordat ze uitgroeien.

Gele nagels

Eén van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is een mycose (gistachtige schimmelinfectie).

Donkere lijnen

Last van donkere banden onder je nagels? Hier moet je zo snel mogelijk naar laten kijken. Dit kan worden veroorzaakt door huidkanker.

Afgebrokkelde nagels

Droge, broze nagels die snel breken, kunnen wijzen op een probleem aan de schildklier. Zijn de nagels ook gelig van kleur? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie.

Ribbels

Ribbels in de lengterichting zijn normaal. Als je ouder wordt, krijgen je nagels meer ribbels. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psoriasis of artritis. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10 procent van de mensen begint psoriasis in de nagels.

Rode nagelrand

Als de huid rondom de nagel opgezet en rood is, wijst dit op een ontsteking van de nagelrand. Het kan ook komen door de huidziekte lupus of een andere chronische auto-immuunziekte.

Nagelbijten

Bijt jij op je nagels? Vaak is dit een slechte gewoonte. In sommige gevallen kan het wijzen op een dwangstoornis. Lukt het je maar niet te stoppen met deze gewoonte? Neem dan contact op met je huisarts.

Vingernagels groeien sneller

Wist je trouwens dat je vingernagels aan je ene hand sneller groeien dan aan je andere hand? Je vingernagels aan de hand die je het meest gebruikt, groeien het snelst. En nog een leuk feitje: je vingernagels groeien sneller dan je teennagels met 3 millimeter per maand tegen 0,5 tot 1 millimeter per maand.

Bron(nen):

  • WebMD

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Diny Stam (niet gecontroleerd) op zo, 07/02/2017 - 19:28

Het zou fijn zijn als jullie er ook een foto bijplaatsen... Men gaat toch vergelijken met eigen nagels, waardoor je ook eerder naar een dokter zult gaan.
Ikzelf heb ook twee 'rare' nagels qua vorm maar daar kan ik dus niets over terugvinden....

Door ano (niet gecontroleerd) op ma, 06/12/2017 - 23:49

Hallo,

Ik had wel eens een lange periode gehad dat ik mijn nagels beet.
Nu doe ik dat niet echt vaak meer maar ik merk niet zoveel aan mijn nagels.
(Wit randje kan je makkelijk omklappen, slap.)
Ik had ook pilletjes aangeschaft van de Kruidvat speciaal voor je nagels, huid en haar. Deze helpen wel eigenlijk een beetje maar ik vergeet ze te slikken want dit doe je ook regelmatig.
Heb ik dit soort nagels door een eetstoornis?

Door Its me (niet gecontroleerd) op do, 04/21/2016 - 23:08

Nail whitner gebruik ik er voor werkt prima. Is een lak trouwens Heb ook jaren lang geknaagd. Dus weet wat je bedoelt. Succes er mee

Door Enrico Tigani (niet gecontroleerd) op wo, 09/09/2015 - 17:59

De witte streepjes
Bij het drinken van vit. C houdende dranken lossen deze op.
Dus ik neem aan dat ze een Vit. C tekort aangeven.
zoniet zijn ze voor iedereen anders en moet je het zoeken.

Door Nicky Gerits (niet gecontroleerd) op wo, 07/08/2015 - 19:07

Hoi, ik heb een vraagje, ik ben nu al een jaar van het nagelbijten af, alleen mijn nagels vind ik nog steeds niet mooi want als mijn nagels mooi lang zijn ( niet te lang) dan is dat witte zegmaar doorzichtig of is een stuk er van doorzichtig. Ook lijkt het of er viezig heid onder me nagels zit maar er zit helemaal niks onder. En dan heb ik het over het stukje waar het witte begint. Zou iemand me kunnen helpen hoe ik dit weg kan krijgen? En is dit erg?

Mvg,
Nicky

Door Ruben Stieber (niet gecontroleerd) op za, 04/18/2015 - 14:03

Plz gebruik punten en komma's het irriteert

Door Ruben Stieber (niet gecontroleerd) op za, 04/18/2015 - 14:02

Bedankt, ik was al eerder op een andere site, en die zei dat als ik witte plekjes op mijn nagels had dat ik dan leverproblemen had. Nu ben ik mijn zorgen kwijt en kan ik lekker verder. bedankt!

Door rockchantely (niet gecontroleerd) op ma, 08/11/2014 - 19:48

hoe laat je je nagels sneller groeien en hoe knip je je nagels in de vorm die jij wil en sommige zeggen dat het goed is om met tandpasta en een tandenborstel je tanden te poetsen en ze zeggen ook dat je water moet mengen met zout en olie en dan weer olie maar olie en water mengen niet en je handen worden vettig maar is olie eigenlijk wel goed voor je nagel