Wordt mijn jeuk door medicijngebruik veroorzaakt?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw heeft jeuk en krabt aan haar arm
Getty Images

Sinds ik het medicijn Enalpril slik, heb ik vreselijke jeuk over mijn hele lichaam. De huisarts mag mij geen ander middel geven vanwege mijn slechte nierfunctie. Ik ben nu doorgestuurd naar de internist. Wat kan ik in de tussentijd aan die jeuk doen?

Ik vraag me af of de jeuk wel komt door de Enalapril. Het kan een bijwerking zijn, maar jeuk heeft zoveel meer oorzaken. Eén daarvan is diabetes, maar ook een droge huid zorgt voor jeuk. Heeft uw huisarts bloedonderzoek gedaan naar andere oorzaken?

Bij jeuk gelden er meerdere adviezen: niet krabben, niet te vaak en te lang douchen, weinig zeep gebruiken en de huid insmeren met een neutrale vette crème. Koelzalf is een alternatief. De huisarts kan een hormooncrème voorschrijven of een sterk antihistaminicum. Daarnaast zijn er experimentele middelen. Uw huisarts kan telefonisch overleggen met een dermatoloog of de internist.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond